BiHPolitika

U razmaku od 48 sati uhapšeni glavni finansijeri A-SDA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u proteklih nekoliko dana proveli su dvije velike operativne akcije u kojima je uhapšeno više desetina osoba.

Akcija kodnog naziva „VAR“ usmjerena je protiv više nogometnih sudija zbog sumnje u namještanje utakmica, a uhapšeno je ukupno 12 osoba. U drugoj akciji, nazvanoj „Pero“, SIPA je pretresla 12 lokacija i lišila slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više krivičnih djela. Cilj ove druge akcije, u okviru koje su blokirani i bankarski računi u iznosu većem od milion KM, jeste suzbijanje nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma.

Među uhapšenima u obje akcije su i funkcioneri ASDA – Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i vlasnik cazinskog Centra za obrazovanje odraslih „VITA plus“, te Irfan Durić, zastupnik ove stranke u Parlamentu FBiH. Hadžipašić je ranije obnašao dužnost kantonalnog zastupnika i delegata u federalnom Domu naroda, a bio je i generalni sekretar ASDA sve dok u maju 2018. u javnost nije isplivao snimak na kojem nepoznatoj djevojci obećava posao a zauzvrat traži seksualne usluge.

Duboku upletenost i umiješanost kadrova ASDA u radnje koje se dovode u vezu s krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca dokazuju i podaci do kojih je došao portal Vijesti.ba.

Naime, u Hadžipašićevoj školi kao nastavnica uposlena je Elvira Ogrešević, supruga predsjednika ASDA i gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića. Elvira Ogrešević istovremeno je i direktorica škole „Cazin 2“. A upravo je u tom svojstvu potpisala sporazum s Centrom „Vita plus“, u vlasništvu Admira Hadžipašića, kojim je regulisano da se praksa za učenike omogućena upravo u školi na čijem je ona čelu. Ovaj je ugovor potpisala sa direktoricom “Vita plus”, Zuhrom Hadžipašić, inače ženom Admira Hadžipašića, koje je jučer privedena zajedno sa svojim suprugom.

Kao nastavnica u Hadžipašićevom Centru „Vita plus“, radi i Nermina Ljubijankić, supruga Hamdije Ljubijankića, Ogreševićevog savjetnika u Gradskoj upravi. Među njenim kolegama našao se veliki broj drugih aktivista i funkcionera ASDA, a mnogi od kadrova ove stranke upravo su u Hadžipašićevoj školi sticali akademska zvanja.

Podsjetiti treba i na slučaj Centra “Multilingua” iz Sanskog Mosta, koji su prije nekoliko mjeseci razotkrili novinari “Žurnala”. I ovu je školu, opet zajedno sa suprugom, vodio funkcioner ASDA i predsjednik ove stranke u Sanskom Mostu, Šemsudin Habibović. Habibović, čijoj je školi ove godine zabranjen rad, usko je sarađivao sa Hadžipašićem, koji je, kako saznajemo, čak i urgirao u Ministarstvu obrazovanja USK da mu ne bude izrečena zabrana.

Zanjimljivo je da i Durić i Hadžipašić slove za glavne finansijere A-SDA, te se očekuje da će ovosedmična hapšenja biti za ovu stranku veliki kadrovski, ali i financijski udarac.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close