U Olimpijskom komitetu nadaju se dobrom nastupu sportista BiH u Sočiju

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nada se uspješnom nastupu naših pet sportista na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, istakao je Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine

„Čestitam na uspjehu naših mladih sportista, koji su u protekle dvije godine mukotrpnim radom i vrijednim sportksim rezultatima ostvarivanjem olimpijske norme obezbijedili učešće na ZOI. Čestitam njihovih učiteljima, klubovima i savezu koji je uložio vanredne napore da omogući u našim uslovima optimalne uslove za pripreme, takmičenje i odlazak na ZOI“, rekao je Kisić, naglasivši:

„Neki su već imali određeno iskustvo na prošlim ZOI i uz to iskustvo i naporne treninge u protekle četiri godine uvjereni smo da će dati sve od sebe da prikažu i sebe i BiH u najboljem svjetlu. Nije zahvalno prognozirati rezultate ali smo uvjereni da naši sportisti daju sve od sebe. Pratite situaciju u vezi sa ZOI i mi smo se pripremili po svim aspektima, da naši olimpijci imaju sve uslove kao što imaju i drugi timovi u Sočiju. U naredna tri dana zajedno sa Sarajevom i Istočnim  Sarajevom, firmom „ZOI 84“ i Olimpijskim centrom Jahorina imamo manifestacije “Slavimo olimpizam” i one će biti posvećene tradiciji 30 godina od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu“.

I Marijan Kvesić, potpredsjednik OK BiH kazao je kako će i u Sočiju bh. sportisti podsjetiti svijet na Olimpijadu održanu u Sarajevu 1984. godine.

„Olimpijski komitet BiH se potrudio da obilježi godišnjicu i da naše lijepe sportašice i sportaše obučemo u retro uniforme i podsjetimo se na ZOI 84. Vjerujem da će naš pokušaj biti novi podstrek našim sportašima da nas na dostojan način predstavljaju u Sočiju. OK BiH će se potruditi da obnovi Olimpijsku akademiju. Zahvaljujem se Ambasadi Francuske koja nam puno pomaže, ali će svoj doprinos dati i Istočno Sarajevo i Sarajevo, te svi dobri ljudi. Ova godina će biti obilježena otvaranjem olimpijske akademije ili muzeja u BiH“, pričao je Kvesić, a sličnog mišljenja bio je i drugi potpredsjednik OK BiH Izet Rađo.

Rađo je ispričao kako je OK BiH finansirao put olimpijaca do Sočija.

„OK je uzeo deset sportista po rezultatima i ono što su poslali krovni savezi i dobili su 216 hiljada KM kao stipendiju za njihove pripreme za Soči. Nakon toga smo kroz projekte došli do 45 hiljada, gdje smo deset sportista finansirali sa po 4.500 KM da bi mogli putovati i ostvariti norme. Žana Novaković kao najistaknutija uspjela je da uđe u Visa sponzore i dobila je 30.000 koje su bili u funkciji njenih priprema. OK je kroz projekte i marketing investirao 291.000 u olimpijce sa ciljem da uspiju da se pripreme i kvalifikuju na OI“, rekao je Rađo, dodavši da „OK ne finansira sport, već da je država BiH ta koja treba da finansira sport“.

– Olimpijski tim BiH u Sočiju –

Olimpijski tim BiH u Sočiju sačinjavat će Igor Lajkart, Marko Rudić, Žana Novaković (alpsko skijanje), te Mladen Plakalović (bijatlon i skjaško trčačnje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje).

„U odnosu na Olimpijadu u Vankuveru 2010. godine, odakle nosim jako lijepa iskustva koja ću nadam se uspjeti da prenesem na Soči. Napredovala sam u odnosu na Vankuver u tehničkom smislu i dosta brže skijam. Ukoliko održim ono sto sam imala na treningu, mislim da ću uspjeti da ostvarim dobar rezultat.  Daću sve od sebe da skijam najbolje što znam, a mislim i da ce rezultat doći sam od sebe“, istakle je Novaković, koja će nositi zastavu BiH na otvaranju ZOI u Rusiji 7. februara.

(aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close