Iz BiH u 2013. godini izvezeno svježeg voća i povrća u vrijednosti 100 miliona KM

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine te Švicarskog programa za promociju uvoza u EU i Švicarsku (SIPPO) i USAID/Sida farma projekta BiH održali su danas u Sarajevu radionicu o temi ”Tržišni trendovi i zahtjevi tržišta svježeg voća i povrća u BiH”.

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić izjavio je da Institut putem raznih radionica i edukativnih aktivnosti pomaže privrednim subjektima da ispune uvjete za tržište EU koje je izuzeto zahtjevno.

Kazao je i da je izvoz svježeg voća i povrća važna oblast, sada sa znatno većim ulaganjem i potencijalom nego ranije.

Cilj radionica je, kaže, napraviti pripremu i edukovati proizvođače koji namjeravaju izvoziti ili već izvoze na tržište EU.

Putem radionica bit će informirani o trendovima tržišta svježeg voća i povrća u EU.

Podsjetio je da je iz BiH u 2013. godini na tržište EU izvezeno svježeg voća i povrća u vrijednosti od oko 100 miliona KM, ali da je uvezeno oko 245 miliona.

“Radimo na tome da izvršimo dodatne pripreme pomoći toj proizvodnji da bi mogla plasirati što više proizvoda koji se traže na tržištu EU”, rekao je Hasić.

U vezi s izvozom mlijeka na tržište EU Hasić je podsjetio da u BiH boravi inspekcija iz evropskog reda za hranu i veterinarstvo sa sjedištem u Dablinu.

Obavljenom kontrolom ustanovljeno je da su bh. proizvođači mlijeka ispunili, gotovo, sve uvjete za plasman mlijeka po evropskim standardima, ali da problem predstavlja neusklađenost inspekcija po nivoima u BiH.

Hasić pojašnjava da EU zahtijeva krovnu veterinarsku inspekciju, jedinstveno tijelo koje će vršiti nadzor i zdravstvenu kontrolu hrane, ali da BiH ima tri nivoa, kantonalni, federalni i državni što je ključna kočnica za plasman na evropsko tržište.

“Sve dok vlasti BiH ne ispune taj uvjet nećemo imati prolaz”, akcentirao je Hasić.

Predstavnik SIPPO-a za BiH Boris Tadić je kazao da je SIPPO duži niz godina prisutan u BiH te da sada, u partnerstvu s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, organiziraju radionice radi edukacije bh. proizvođača da bi imali više uspjeha na evropskom tržištu.

Predavač na radionici bio je dr. Aleksandar Ostojić koji je prezentovao određene zakonske regulative EU kad je u pitanju svježe voće i povrće te trendovi u pogledu plasmana na EU tržište.

Akcentirao je da su zahtjevi EU poprilično komplikovni i rigorozni te da bh. proizvođačima treba mnogo truda i rada da svoje proizvode usklade s kvalitetom evropskih standarda.

Nakon radionice u Sarajevu bit će održane radionice i u Tuzli, Mostaru i Bijeljini.

Također, najavljena je posjeta bh. proizvođača svježeg voća i povrća sajmu ”Frut logistika” u Berlinu koji je najveći sajam tog tipa i Evropi i svijetu.

U saradnji SIPPO-a i VTKBiH bh. proizvođači imat će priliku posjetiti taj sajam te se informirati o svjetskim standardima i normama radi širenja tržišta i upoznavanja proizvođača iz drugih sredina.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close