BiHPolitika

U Mostaru su jutros osvanule zastave tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bose (HZHB)

Godišnjica osnivanja HZHB: U Mostaru osvanule zastave Herceg-Bosne, za večeras najavljen i vatromet

(Klix.ba)

U Mostaru su jutros osvanule zastave tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bose (HZHB) koje su najvjerovatnije postavljene povodom godišnjice njenog osnivanja.

Zastave su osvanule u zapadnom dijelu Mostara u ulici Kralja Tomislava, a zastave su postavljenje na rasvjetne stubove cijelom dužinom ove ulice.

Inače, danas će u Mostaru nizom događaja biti obilježena 25. godišnjica osnivanja HZHB.

Pored ostalog, bit će upriličena svečana akademija na kojoj će biti promovisana i knjiga “Pomet u glavu” , haškog optuženika Valentina Čorića kao i polaganje vijenaca na spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Četrnaest ministara i bivših dužnosnika u Vladi tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne okupit će se sutra u Mostaru prvi put nakon rata te će održati neformalnu sjednicu u povodu osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Grudama 1991.

Svoj dolazak potvrdili su bivši ministri i zamjenici ministara u Vladi Vlado Šoljić, Ilija Kožulj, Ivan Čuljak, Ile Krezo, Jozo Marić, Mile Akmadžić, Zulfo Robović, Željko Obradović, Drago Bilandžija, Neven Tomić, Nikola Antunović, Marinko Bošnjak, Slobodan Božić i Ivan Vrankić.

Kako nezvanično saznajemo, večeras će biti upriličen i vatromet sa brda Hum iznad Mostara.

Politički i vojni vrh tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pred Haškim tribunalom je osuđen za ratne zločine koji su počinjeni na području tzv. HZHB, a u ovom procesu očekuje se drugostepena presuda.

Jadranko Prlić, predsjednik HZHB a potom i predsjednik Vlade HRHB, osuđen je na 25 godina zatvora jer je, pored ostalog, imao “ključnu ulogu” u udruženom zločinačkom poduhvatu, te je svojim djelovanjem “značajno doprinosio” ostvarivanju njegovih ciljeva. Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Bruno Stojić, načelnik Odjela obrane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđen na 20 godina zatvora, “prihvatao je i preduzeo rizik da bi se zločini mogli počiniti”.

Slobodan Praljak, visoki zvaničnik hrvatskog Ministarstva odbrane, te autoritet u Vojnoj policiji HVO-a, osuđen na 20 godina, vršio je efektivnu kontrolu nad snagama HVO, te je učestvovao u planiranju, omogućavanju, vođenju i nadziranju njihovih operacija.

Milovoje Petković, vojni zapovjednik HVO-a, načelnik Glavnog stožera, te zamjenik vrhovnog komandanta HVO-a, osuđen na 20 godina, znao je za zatočenja muslimana u logorima i ohrabrivao počinjenja krivičnih djela protiv njih, te je znao za zločine počinjene u brojnim općinama pod kontrolom HVO-a, uključujući i zločin silovanja.

Valentin Ćorić, zamjenik zapovjednika za sigurnost i načelnik Uprave vojne policije HVO-a, te potom ministar obrane HRHB, osuđen na 16 godina, “igrao je ključnu ulogu u funkcionisanju mreže objekata za zatočenje” .

Berislav Pušić, oficir za vezu HVO-a sa UNPROFOR-om, te načelnik Službe za razmjenu zarobljenika i predsjednik komisije kojoj je povjerena uprava nad svim zatočeničkim centrima u HB, osuđen na 10 godina, znao je za masovna hapšenja muslimana tokom 1993. godine, njihovo odvođenje, zlostavljanja i boravak u strašnim uslovima, ali “nikada nije preduzeo potrebne mjere” da se to spriječi ili promijeni. On je također imao “važnu ulogu” u upotrebi zatočenika iz logora Heliodrom na prvim linijama, gdje su mnogi poginuli.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close