BiHPolitika

Ivanić: Bavit ću se više Evropom i budućnošću, a manje prošlošću

Od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, od danas preuzima osmomjesečno predsjedavanje institucijom kolektivnog šefa države. U razgovoru za „Avaz” Ivanić je kazao da će mu prioritet u radu biti prvenstveno afirmacija tema o kojima bi sva tri člana Predsjedništva trebala imati zajedničke stavove, a da ostave po strani one o kojima se ne slažu.

– Bavit ću se više Evropom i budućnošću, a manje prošlošću, jer o prošlosti očito imamo različite stavove – kaže Ivanić.

Tome će, smatra Ivanić, doprinijeti i decembarska posjeta komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji bi tada trebao uručiti bh. vlastima upitnik Evropske komisije za dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

– Nadamo se da će to biti početak nove faze za BiH, upravo te u kojoj bi trebalo više da razmišljamo o budućem vremenu i evropskim institucijama – kaže Ivanić.

Komentirajući zaoštravanje odnosa u RS-i između pozicije i opozicije, Ivanić kaže da „prijetnje o bojkotu opština u kojima SNSD nije na vlasti upućuju na totalnu nedemokratičnost cijelog sistema”.

– Pravljenje crnih lista je katastrofalna stvar. Sam taj naziv dovoljno upućuje koliko je to ružno i necivilizacijski, a priča o mrcvarenju predstavnika RS u institucijama u Sarajevu dodatno je u svemu tome digla tenzije. Takvu vrstu političke filozofije osuđujem i smatram je necivilizacijskom – zaključio je Ivanić.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close