BiHPrivreda

U BiH se širi halal proizvodnja, potiče se i izvoz

Banke, proizvođači hrane i hotelijeri u Bosni i Hercegovini u sve većoj mjeri prihvataju halal standard kako bi slijedili korak s brzorastućim tržištem, na koje utiče i priliv turista iz islamskih zemalja, kao i rast trgovine s arapskim svijetom, piše agencija Reuters.

Zemlja, u kojoj je polovina stanovništva islamske vjeroispovijesti, postala je regionalni centar za halal proizvode otkad je 2006. osnovana Agencija za certificiranje halal kvalitete.

“Tržišni potencijal je visok, jer fenomen je relativno nov, a postoji i neravnoteža između potražnje i ponude”, ističe direktor agencije Amir Sakić, dodajući kako tržište halal proizvoda na Balkanu bilježi porast oko 17 posto godišnje u zadnjih deset godina,

Agencija je certificirala hiljade proizvoda iz BiH, Srbije, Crne Gore i Litve te pomogla zemljama u okruženju da osnuju vlastite agencije za halal kvalitetu. Prema procjeni kuće Deloitte Tohmatsu Consulting, vrijednost svjetskog tržišta halal proizvoda u 2015. iznosila je oko 1.000 milijardi dolara i raste za oko 15 posto godišnje. Halal certifikat potvrđuje da je proizvod proizveden u skladu sa šerijatom, vjerskim zakonom islama, koji uređuje sve aspekte života. Proizvod ne smije sadržavati ni tragove svinjetine, alkohola ili krvi te mora biti proizveden na tvorničkim linijama sigurnima od bilo kakvog onečišćenja. Bosna Bank International (BBI), prva banka u BiH koja posluje po islamskim načelima, potpomaže izvoz s portfeljem halal projekata vrijednim oko 300 miliona dolara.

“Halal industrija predstavlja koridor prema islamskom svijetu jer najveće investicije danas dolaze iz tog dijela svijeta”, kaže Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je u saradnji sa Sarajevskom berzom (SASE) u oktobru uspostavila i islamski indeks, prvi takav u regiji.
Investitori iz Zaljeva kupili su znatne površine poljoprivrednog zemljišta i kompanije za proizvodnju hrane u Srbiji i Bosni i Hercegovini kako bi otklonili slabosti u opskrbnom lancu halal sastojaka.
“Prva stvar koju posjetitelji iz arapskih zemalja provjeravaju jest postoji li halal certifikat”, kaže Saljo Mrkulić, vlasnik dva velika hotela u Sarajevu.
“Nije jeftino zadržati certifikat – organska hrana je skuplja – no na kraju se isplati. Dođe više gostiju”, pojašnjava, prenosi tportal.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close