U aprilu novi poziv za dodjelu grantova iz programa “Challenge”

Ambasada Kraljevine Švedske u BiH će raspisati novi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za dodjelu grantova iz programa “Challenge” u sklopu kojeg će preduzeća koja su u fazi razvoja i širenja moći aplicirati za finansijsku podršku za realizaciju svojih poslovnih ideja. Novi javni poziv se očekuje u aprilu 2014. godine.

Program podrazumijeva sufinansiranje projektnih prijedloga do 50% od vrijednosti ulaganja u novi projekt, a maksimalan iznos grant sredstava koji firme mogu dobiti je 30.000 eura. Kandidovani projekti ne mogu trajati duže od 12 mjeseci.

Osnovni cilj “Challenge” fonda je podsticanje razvoja novih poduzeća, transfer tehnologije, kao i promocija inovacija u BiH. „Challenge” fond ima na raspolaganju 500 000 eura u periodu 2013-2015, a koji će biti raspoređen odabranim firmama putem tri javna poziva za projekte, te se očekuje da će se nakon svakog poziva za projekte biti odabrano oko 10 firmi.

Grantovi će omogućiti poduzećima priliku za implementaciju inovativnih i komercijalno održivih poslovnih poduhvata u BiH. Osnovni preduslov je da se finansirani projekat mora odvijati u BiH ili biti povezan s BiH, a firma i/ili osoba koja aplicira mora imati izmirene sve obaveze prema državi. Investicije pokrenute prije podnošenja aplikacije ne mogu biti financirane ovim grantom.

Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na linku http://challenge.ba/apply/ će biti uzete u obzir, dok se štampane aplikacije ili aplikacije poslane mail-om neće razmatrati.

Aplikacija mora biti popunjena na engleskom jeziku i mora biti dostavljena roka naglašenog u Javnom pozivu koji će biti objavljen početkom 2014.godine na stranici www.challenge.ba.

Podsjetimo, na prvom javnom pozivu pristiglo je 570 aplikacija za Challenge program koji je tokom prošle godine organizirala Švedska razvojna agencija SIDA i Ambasada Švedske u BiH. Broj pristiglih prijava je nadmašio očekivanja organizatora, a pobjednici ovog poziva bit će uskoro objavljeni.

Više informacija vezano za Javni poziv, te kriterijima za odabir, ko može aplicirati i dr. možete naći na web stranici www.challenge.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close