BiHPrivreda

U 2015. prvi put pad stope nekvalitetnih kredita u BiH

Prvi put je rast stope nekvalitetnih kredita u BiH zaustavljen i, prema tvrdnjama guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, stopa takvih kredita je u 2015. godini iznosila manje od 14 posto, piše Večernji list BiH.

Prvi čovjek Centralne banke BiH je direktore komercijalnih banaka i predstavnike entitetskih bankarskih agencija izvijestio kako je bankarski sektor u jako dobroj situaciji te da je stabilan i likvidan uprkos niskom nivou ekonomskih aktivnosti.
Slab je kreditni rast, ali nastavljaju rasti depoziti i ostvarene se rekordne dobiti za devet mjeseci od 223,8 miliona KM.

“Kada je riječ o bankarskoj koordinaciji, imali smo sastanke s bankarskim agencijama i očekujemo dobru suradnju. Centralna banka dijeli sudbinu svih nas zajedno. Zagovaramo harmonizaciju propisa na najvišem mogućem nivou jer je to u interesu svih. Potrebno je intenzivirati sastanke s agencijama za bankarstvo, razmjenu informacija i neposrednu saradnju, kao i bolju koordinaciju s Agencijom za osiguranje depozita BiH” kazao je Softić, čije tvrdnje prenosi “Bankar”, službeni internetski magazin Udruženja banaka BiH.

U projekciji koju je za razdoblje od 2015. do 2018. godine izradila Direkcija za ekonomsko planiranje također se najavljuje rast depozita i kreditnih aktivnosti. Depoziti čine 83,8 posto ukupne novčane mase, a ostatak gotovina izvan banaka.

U strukturi depozita dominiraju depoziti sektora stanovništva. Kako je rast depozita u bh. bankama prvenstveno bio generiran od sektora stanovništva, može se očekivati kako će i u sljedećem razdoblju ponašanje ovog sektora imati najznačajniji uticaj na kretanje ukupnih depozita i novčane mase. U razdoblju od 2015. do 2018. godine očekuje se nastavak ekonomskog rasta u BiH, pa samim time i pozitivan učinak na razvoj monetarnog sektora, odnosno očekuje se nastavak rasta depozita, kao i gotovine izvan banaka.

Zbog ispunjenja uvjeta iz Reformske agende, vlasti u BiH moraju do kraja ove godine donijeti i novi Zakon o bankama kojim se uvodi jači nadzor u rad banaka, te će nakon njegove primjene, najvjerovatnije, manje banke morati biti ugašene zbog lošeg poslovanja.

Iako ovo nigdje nije eksplicitno rečeno, između redaka se može pročitati kako novi zakon donosi i nove, strože uvjete rada komercijalnih banaka. Iz Udruženja banaka BiH napominju kako će novi Zakon o bankama biti mnogo kompleksniji, opsežniji i složeniji nego što je sadašnji. Bankari očekuju kako će taj zakon biti završen krajem prvog tromjesečja 2016. godine.

Zakon donosi mnogo novina, jača se supervizija u pravom smislu te riječi, zatim uloga agencija za bankarstvo, uvodi se novi princip i postupanje s bankama koje imaju probleme.
Novi zakon će biti usklađen s evropskim smjernicama.

Večernji list

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close