PolitikaSvijet

Trump je napravio stratešku grešku, islamisti slave pobjedu

Islamističke grupe su pozdravile odluku Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih država, istaknuvši kako to potvrđuje da je “Amerika u ratu s islamom”, piše Washington Post.

 Kako javljaju američki mediji, društvene mreže na kojima se okupljaju radikalni islamisti prepune su riječi odobravanja Trumpove odluke koja će “većinu američkih muslimana prebaciti na stranu militanata”. Također, Trump je nazvan “najboljim razlogom za učvršćivanje vjere”, a neki predviđaju i pokretanje novog rata na Bliskom istoku.
Pojedine analize ukazuju na predviđanje Anwara al-Awlakija, ubijenog lidera Al Kaide rođenog u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je smatrao da će se SAD naposljetku okrenuti protiv svojih vlastitih građana islamske vjeroispovijesti.
“Trumpova akcija jasno obasjava istinu i surovu realnost mržnje prema muslimanima koju gaji američka vlada”, piše u jednom postu.

U članku islamističkog magazina Dabiq, koji promoviše IDIL, a koji je objavljen 2015. godine, nalazi se mišljenje prema kojem je glavni motiv organizovanja terorističkih napada u Evropi izazivanje antimuslimanskog sentimenta koji bi uzrokovao polarizaciju.

Stručnjaci kao što je Rita Katz iz organizacije SITE Intelligence Group i veteran CIA-e Robert Richer, smatraju kako Trump olakšava posao teroristima i da je njegova odluka velika strateška greška.

Podsjećamo, Trump je u petak potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranjen ulazak u SAD za sve državljane Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Jemena, Alžira i Sudana. Naredba se odnosi na sve državljane, čak i na one koji su imali uredno izdatu vizu ili zelenu kartu.

Federalni sud SAD-a je naknadno suspendovao Trumpovu odluku koja se odnosi na deportovanje građana navedenih zemalja.

Klix.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close