BiHPrivreda

Tri miliona KM za 527 poljoprivrednika sa biroa za zapošljavanje

Potpisivanje ugovora: Tri miliona KM za 527 poljoprivrednika sa biroa za zapošljavanje

U srijedu, 27. januara u 12.30 sati u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu na Ilidži bit će potpisani ugovori sa pojedinim korisnicima koji su ispunili kriterije utvrđene Javnim pozivom za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede u 2015. godini, prenosi novinska agencija Patria.

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, obezbijedio tri miliona konvertibilnih maraka i 9.11.2015. godine raspisalo Javni poziv na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije. Obzirom na to da je planirano da ovaj javni poziv bude trajnog karaktera, drugi javni poziv će biti objavljen u ovoj godini.

U skladu s Programom, Zavod će iz zajedničkih sredstava ovim korisnicima mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva:

-u visini od 100 posto iznosa obaveznih doprinosa prvih 12 mjeseci (I godina),
-u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 13 do 24 mjeseca (II godina),
-u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 25 do 36 mjeseci (III godina),
-u visini od 75 posto iznosa obaveznih doprinosa u II i III godini u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.

Pored toga, fizičkim licima, odnosno novoregistriranim poljoprivrednim obrtima, iz sredstava Zavoda bit će sufinansirani i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljekarskog uvjerenja, taksa, oprema/sredstva za rad i slično) u iznosu od 200 KM, a bit će isplaćeni po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije, stoji u saopćenju resornog ministartsva.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close