Treninzi iz oblasti organske poljoprivrede u Visokom, Goraždu i Sarajevu

Edukativni treninzi iz oblasti organske poljoprivrede za relevantne proizvođače u okviru projekta “Okolišno prihvatljiv, novi organski pristup poljoprivredi u prekograničnom području Srbije i BiH – ENO Agri” bit će održani od 8. do 10. septembra u Visokom te od 16. do 18. septembra u Goraždu.

Zajednički treninzi za proizvođače oba prekogranična područja Srbija – BiH bit će održani 8. i 9. oktobra u Sarajevu.

Cilj radionica, u okviru projekta ENO Agri koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, jeste da se relevantni proizvođači kroz intenzivan program edukacije upoznaju o prednostima organske poljoprivrede u odnosu na druge sisteme proizvodnje.

Uz pružanje usluga edukacije iz pomenute oblasti, od osposobljenih stručnjaka, cilj je relevantnim proizvođačima pružiti širi opseg informacija, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu transformaciji već postojeće farme u organsku s fokusom na promovisanje organskih proizvoda te kreiranje regionalnog brenda, saopćeno je iz Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH – Organsko FBiH.

Kako se naglašava, svrha Eno Agri projekta je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja Bosne i Hercegovine i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede, te jačanje i poboljšanje organske poljoprivredne proizvodnje i izgradnja kapaciteta u ovom sektoru.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close