Komemoracija: Tužni smo jer ste otišli, a sretni jer smo vas poznavali

Naši rudari su bili hrabri ljudi, borci, heroji, a iza njih ostaje velika tuga i jaz, poručeno je s današnje komemoracije petorici poginulih rudara u gorskom udaru u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, održanoj u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici

Anadolija

Fotografije smrtno stradalih rudara u nesreći koja se dogodila na oko 800 metara dubine nakon zemljotresa koji je pogodio ovo područje u četvrtak, cvijeće, odavanje počasti uz učenje Fatihe, tišina i suze na licima najbližih bolni su prizori sa današnje komemoracije. 

Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović poginuli su časno radeći svoj posao, a kako je poručeno danas, sada je trajna obaveza pomoći njihovim porodicama.

Svi govornici na komemoraciji podsjetili su se na njihovih djela, dobrote i porodica koje su ostale iza njih. I svi su poručili kako su oni heroji, a njihovim porodicama da nisu same, da će imati podršku kako kolega rudara tako i cijelog kolektiva rudnika, Elektroprivrede BiH, općine, države…

Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je u obraćanju da su nastradali rudari “bili dobri sinovi, brižni muževi i očevi…”. Naglasio je kako će rudarska solidarnost, ono po čemu su rudari poznati, pokazati svoje lice i sada, pomažući prije svega porodicama stradalih rudara.

“Velika tuga zadesila je naše mahale, ulice… Smrt bliskih osoba u početku uvijek izaziva nevjericu, nevjericu da su nas napustili”, kazao je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mehmed Oruč.

Podsjetio je da su “naši prijatelji, komorati, dali svoje živote zarađujući težak hljeb”.
“Naši rudari su bili hrabri ljudi, borci, heroji, a iza njih ostaje velika tuga, jaz. Obećavamo da njihove porodice neće biti zaboravljene. Tužni smo, jer ste otišli, a sretni smo, jer smo vas poznavali”, dodao je Oruč.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Sinan Husić poručio je da danas imaju obavezu da “njima, porodicama nastradalih rudara, pruže pomoć i podršku”. Obraćajući se porodicama, Husić je kazao da porodice uvijek mogu da računaju na njihovu pomoć.

“Mi smo vam uvijek na raspolaganju”, poručio je Husić.

Telegram saučešća povodom pogibije petorice rudara u jami Raspotočje uputio je načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Elvedin Grabovica kazao je da oni koji nisu rudari nikada neće dovoljno znati šta je rudarski posao.

“Mi, drugi, njihove gubitke osjećamo svojim. Ono što mi znamo jeste kako je boriti se za rudare koji su u jami”, kazao je Grabovica.

Direktor Elektroprivrede BiH dao je i obećanje da će biti urađeno sve da se “ovo više ne ponovi”.

Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović izrazio je saučešće porodicama nastradalih rudara te izrazio uvjerenje da će svi, od rudnika do Elektroprivrede, od općine do države, učiniti sve da ožiljci članova porodica nastradalih budu manji i lakši te da se umanji njihova bol.

Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je da je teško govoriti u trenutku kada se opraštaju od nastradalih rudara. Prema njegovim riječima, danas trebaju govoriti isključivo rudari, jer jedino oni znaju kako je silaziti u jamu da bi svojim porodicama osigurali hljeb.

“Treba uvijek slušati rudare, jer oni ne traže mnogo”, poručio je Nikšić.

Tokom obraćanja poručeno je kako je trajna obaveza svih da se uradi sve na sigurnosti rudara koji svakodnevno rizikuju živote silazeći u jame.

Kolektivna dženaza petorici smrtno stradalih rudara u jami Raspotočje bit će klanjana na platou Kambeorvića polje u Zenici danas u 14 sati nakon čega će biti obavljeni pojedinačni ukopi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close