Traži se investitor koji će kupiti Krivaju

Sudbina Krivaje d.o.o. iz Zavidovića, jedne od najznačajnijih drvnih kompanija u BiH, koja je u stečaju od kraja prošle godine, još nije riješena. Ona će se pokušati tražiti u reorganizaciji. Stečajni upravitelj Krivaje Muharem Hozić tako je prije nekoliko dana raspisao pretkvalifikacijski javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje i sticanje vlasništva nad Krivajom kao pravnim licem ili na imovini kroz postupak reorganizacije društva.

Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, utvrđena vrijednost imovine koju na dan otvaranja stečaja imala kompanija, tj. 10.11.2011. godine iznosi 66, 4 milijuna KM. Imovina se sastoji se od zemljište 509.926 m2 vrijednog 3.514.540 KM, objekti sa infrastrukturom 102.955 m2 vrijede 41.819.850 KM, oprema – po inventurnoj listi 16.242.746 KM, ostala imovina – zalihe i ostalo 4.842.732 KM.

Trenutni obim proizvodnje i prodaje iznosi oko jedan milijun eura mjesečno sa tendencijom rasta. Što se tiče instaliranih kapaciteta i proizvodnih mogućnosti one su veće za dva do pet puta u odnosu na sadašnju realizaciju. Što se tiče sirovina oblovine Krivaja posjeduje godišnji ugovor o kupovini u količini od 36.000 m3 godišnje od društva za gazdovanje šumom, navodi stečajni upravitelj.

Hozić naglašava da stečaj ne znači odmah propast firme, nego da je moguća reorganizacija kako bi firma izišla iz krize. “Pošto je u Krivaji specifična situacija, modeli rješavanja su različiti i ima vrlo širok raspon mogućnosti”, navodi on.

Naglašava da u stečaju nije dominantno pitanje vlasništva nego povjeritelja jer je firma svom imovinom dužna povjeriteljima. Što se tiče strukture povjeritelja ona je 50 posto država tj. razni državni fondovi te javna poduzeća, a 50 posto potraživanja odnose se na potraživanja radnika koji su svojim tužbama (od kojih je najveći broj onih odnosi na naknadu za razliku nesplaćenih plaća), “ne neto plaća nego razlika u isplati u odnosu na kolektivni ugovor”. Po tom osnovu postoji oko 62 milijuna KM potraživanja.

Napominje da se radi se o predkvalifickacijskom pozivu kako bi vidjeli ima li zainteresiranih investitora za sudjelovanje u reorganizaciji koji bi bili spremni ispuniti zahtjeve skupštine povjeritelja. “Od kompanija koje budu iskazale interes očekuje se da budu spremne da ispune okvirne ciljeve koje je skupština povjeritelja postavila kao uvjet, a to su izdvajanje određenog iznosa za kupljenu imovinu, program zapošljavanja i zbrinjavanja zaposlenih, nove investicije u opremi i tehnologije, nastavak djelatnosti društva”, navodi Hozić.

Kompanije koje budu iskazale interes za preuzimanje pravnog lica ili za kompletnu imovinu ili pojedine dijelove imovine bit će pozvane da sudjeluju u postupku podnošenja obvezujućih ponuda na osnovu kojih će biti izabran novi partner, a po kriterijima koji će biti utvrđeni prije poziva zainteresiranim.

D.Kozina – ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close