Privrednici strahuju od pritiska lobija

Iako se domaći privrednici uoči početka naredne godine pribojavaju snažnog uticaja uvoznih lobija i ulaska carinom neopterećene robe iz EU u BiH, iz delegacije koja će pregovarati o konačnim carinskim tarifama sa EU ističu da razloga za strah nema, te da će na najbolji način štititi interese domaćih proizvođača.

Naime, finalni koncept ukidanja carina za proizvode iz EU u BiH će biti utvrđen za pet dana u Briselu, čime će konačno biti poznato u kojoj mjeri će od 1. januara 2013. godine biti zadržane carine na određene proizvode porijeklom iz EU.

Ovaj dogovor će biti preciziran u okviru Sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU, koji predviđa dinamiku postepenog smanjenja carina u periodu od 2008. do 2013. godine na robu iz EU.

Domaći poljoprivredni proizvođači kažu da se u novim uslovima nikako ne bi smio dozvoliti bescarinski uvoz onih artikala koje BiH proizvodi u dovoljnoj mjeri.

Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača pri Privrednoj komori RS i vlasnik Mesne industrije “Trivas”, kaže da ukoliko na narednom sastanku u Briselu ne bude napravljen ujednačen koncept ukidanja carina samo za deficitarne proizvode, domaći proizvođači će u potpunosti biti upropašteni.

“Mjera carinskog rasterećenja robe iz EU u BiH u prelaznom periodu trebalo bi da ima za rezultat povoljan dolazak robe koje nemamo dovoljno, a ne dovođenje domaće proizvodnje u još teži položaj”, objasnio je Vasić.

On je dodao da je trebalo da procijenimo koliko nam govedine nedostaje u određenom vremenu, pa ovakvom carinskom politikom napravimo dogovor da deficitarna govedina može biti uvezena bez carine.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da bi u perspektivi bescarinska politika uvoza voća iz EU mogla negativno uticati na domaće voćare.

“Naš osnovni zahtjev je taj da u roku od neka tri do četiri mjeseca u godini, kada je jek našeg roda, na domaćem tržištu budemo zaštićeni, tako što će na uvozno voće biti uvedeni prelevmani”, precizirao je Dojčinović.

Milijan Erbez, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, kaže da postoji spisak od 217 proizvoda iz BiH za koje će nastojati da zadrži već postojeće carinske stope.

“Naš cilj i osnovni interes je da radimo na zadržavanju carina za one proizvode koje možemo proizvoditi, jer ćemo na taj način očuvati realnu konkurenciju na tržištu”, rekao je Erbez.

On je objasnio da se BiH sada uoči pristupanja Hrvatske u EU s jedne strane i ispunjavanja Sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU nalazi u specifičnoj situaciji prilagođavanja svojih carina u kojoj će ova delegacija maksimalno raditi na očuvanju interesa domaće proizvodnje.

Iz UIO BiH su ranije potvrdili da će početkom naredne godine, između ostalog, biti ukinute carine na određene mliječne proizvode, poput jogurta i mliječnih namaza, na teleće i juneće meso, na poriluk, paradajz, određene vrste džemova, marmelada i sokova, kao i na kafu sa i bez kofeina.

U ovoj instituciji pojasnili su da na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

U UIO su rekli da se zaštita odnosi na određene vrste voća, mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i šećer.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close