Traže se odgovorni za skrivanje granata u Tešnju?

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu i u ponedjeljak nastavljaju aktivnosti radi pronalaženja odgovornih osoba koji se mogu dovesti u vezu sa skrivanjem vojnog naoružanja na području opštine Tešanj. Naime, na lokalitetu u blizini Crnog Vrha kod Tešnja pronađene su 652 granate. Prvu informaciju o velikoj količini granata dali su mještani koji su bili u berbi šumskih gljiva. Oni tvrde da dva dana ranije granata nije bilo na tom mjestu.

Na obroncima planine Crni Vrh u opštini Tešanj policija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli su u posljednja tri dana oko 650 projektila za bestrzajni top koji su bili razbacani u šumi na miniranom i nepristupačnom terenu. Artiljerijsko naoružanje pronađeno je nakon dojave lokalnih stanovnika koji su na tom području brali gljive.

„Dva dana prije nego što je to pronađeno, ja sam bio na tim terenima. Ja nisam vidio da ima. I prije sam išao tu, drva dovlačio, nije ništa bilo. Mislim, neko ko je to učinio, ne misli dobro nikome“, kaže stanovnik Tešnja Sulejman Halilović.

Pronađeno naoružanje iz miniranog područja izvukli su demineri Federalne uprave civilne zaštite.

„Uporedo sa čišćenjem terena izvlačili smo ove granate iz minskog polja, kako bismo obezbijedili nadležnim organima da izvrše istragu“, navodi šef Odsjeka za deminiranje Enes Dolić.

Ko stoji iza transporta i ostavljanja artiljerijskog naoružanja na lokalitetu Trešnjev Panj na Crnom Vrhu trebalo bi da pokaže istraga koju vodi Tužilaštvo ZDK. Portparol Kantonalnog tužilaštva Sanjin Kulenović kaže da su otkrivena ukupno 652 projektila za bestrzajni top, kalibra 84 mm.

„Pronađeno je više vrsta projektila – rasprskavajući, kumulativni, osvjetljavajući i dimni. Kantonalno tužiteljstvo ZDK i MUP nastavljaju istragu i poduzimaju određene radnje u ovom predmetu, kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja i otkrili počinioci.“

Ovo je drugi slučaj otkrivanja skrivenog naoružanja zaostalog iz rata u BiH na području Tešnja u posljednja tri mjeseca. Početkom jula ove godine pripadnici SIPA-e pronašli su u selu Kalošević oko 650 projektila za ručne raketne bacače i bestrzajni top, koji su bili zakopani nekoliko metara pod zemljom. Prema obavještajnim podacima SIPA-e pronađeni projektili na Crnom Vrhu mogu se dovesti u vezu sa oružjem zakopanim selu Kalošević, kaže portaprolka SIPA-e Kristina Jozić.

„U ovom momentu mogu navesti još da Državna agencija za istrage i zaštitu nastavlja dalju višemjesečnu istragu a u cilju lociranja i pronalaženja drugih lokaliteta na kojima bi se također mogla nalaziti skrivena minsko-eksplozivna sredstva, kao i na pronalaženju odgovornih osoba umiješanih u ove nezakonite akcije.“

Nije izolovan slučaj

Posljednje akcije u kojima su pronađene veće količine skrivenih artiljerijskih i protuoklopnih projektila samo su još jedan dokaz da se na području BiH, iako je rat u ovoj državi završen prije skoro punih 18 godina, nalazi još dosta planski sklonjenog oružja.

„To je potvrda mišljenja koje postoji, koje ničim nije demantovano, samo je potvrđeno u dva-tri navrata. Vjerovatno da takvog naoružanja ima ne samo u jednom entitetu, nego i u drugom. Da li je to zbog trgovine ili zbog nečeg drugog, e, to vam ne znam reći“, kaže vojni analitičar iz Sarajeva Neven Kazazović.

Slično razmišlja i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

„Ne može se sa sigurnošću reći da toga više nema. Ima vjerovatno površina koje su ranije smišljeno, iz ko zna kakvih razloga, deponovane na takav način. To je ono što zabrinjava.“

Iz SIPA-e je ranije saopšteno da su protivoklopna sredstva, pronađena na šumskom terenu između nekadašnjih ratnih linija razdvajanja u selu Kalošević, planski i organizovano skrivena tokom 2002. godine, dok organizatori skrivanja i njihovi motivi još nisu poznati. Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije upozorava da ovi slučajevi govore da bi nadležni u BiH trebalo da posvete daleko više pažnje ovom problemu.

„Ovo više nije, da kažemo, izolovani slučaj. Vidimo da je već bilo sistematskog odlaganja, pohranjivanja naoružanja i opreme, na različitim lokacijama. Vlasti bi trebale preduzeti mnogo šire akcije, jer ovako predstavljaju veliku opasnost. Najgore je što biološki nestaju ti ljudi, svjedoci tih lokacija, pa je stoga, mislim, potrebno ubrzati aktivnosti vlasti.“

U medijskim izvještajima nakon pronalaska oko 1300 projektila za ručne raketne bacače i bestrzajne topove u Kaloševiću i na Crnom Vrhu sa prethodnim organizovanim skrivanjem tog oružja, u vezu se dovodio poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemudin Mehmedović, koji je bio šef tešanjske policije tokom bosanskohercegovačkog rata. U telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa Mehmedović je rekao da ne želi komentarisati te navode, te nas je uputio na SIPA-u i njenog direktora Gorana Zupca koje je pozvao da ga procesuiraju ako imaju dokaze da je kriv.

RSE – Arnes Grbešić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close