Ibrahim Tirak: Na terenu je katastrofa

Akcija Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove usmjerena na suzbijanje rada nacrno, kontrolu uplate plaća i doprinosa za zaposlenike te fiskalizacije, daje odlične rezultate, izjavio je za “Dnevni avaz” Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

On je objasnio da se konkretni rezultati akcije, koja je počela prije 15 dana, još sabiraju. No, o efektima svjedoči i podatak da poslodavci intenzivnije prijavljuju radnike jer se boje dolaska inspekcije. Uprkos tome, kaže da inspektori otkrivaju mnoge nepravilnosti.

– Na terenu zatječemo katastrofu: radnici nisu evidentirani; kada ih inspektori zateknu u objektima, čak ne smiju reći da su neprijavljeni jer se boje gazdine odmazde – kaže Tirak.

Odgovarajući na prozivke da je akcija “prenapuhana” te da se iz ove ustanove hvale nečime što bi im trebao biti svakodnevni posao, Tirak odgovara podatkom da u Federalnoj upravi nemaju kapaciteta da se kontinuirano pozabave problemima radnika, s obzirom na to da imaju samo četiri inspektora rada.

– Nismo haračlije, jer da jesmo, akciju ne bismo najavljivali, već bismo radili tiho da “naberemo” što više kazni. Međutim, to nam nije cilj, već želimo da se obespravljeni ljudi uvedu u prava, da se poveća broj zaposlenih, čime bi se pomoglo i penzionerima – kaže Tirak.

Akcija će, prema njegovim riječima, trajati do kraja godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close