Tomislav Nikolić: Srbija ne može, ne želi, niti će ikada da ugrozi BiH

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ne može, ne želi, niti će ikada da ugrozi BiH, ali da ne može ni da pomogne da BiH bude bolje.

Nikolić je rekao da BiH postoji prema Dejtonskom sporazumu, kao i voljom onih koji žive u njoj.

“Mi možemo samo sa strane da pomognemo da to tako postoji. Ali, Srbija ne može da pomogne ni da to bude bolje, ako tri naroda i dva entiteta ne žele da to bude bolje”, rekao je Nikolić za RTS.

On je naveo da niko više ne optužuje Srbiju da ugrožava interese BiH zato što ima odnose sa Republikom Srpskom, jer ima pravo na to i želi te odnose, te dodao da Srbija hoće i sa Federacijom BiH da ima odnose, ako postoji ekonomski interes.

“Sa Republikom Srpskom moramo da imamo odnose i ako nemamo ekonomske interese, jer to je naša briga o srpskom narodu izvan granica Srbije, i to svako mora da razumije”, rekao je Nikolić.

Na konstataciju da je nekoliko puta zvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na neku vrstu konsultacija kada je riječ o unutrašnjim političkim pitanjima Srbije, Nikolić je rekao da to ne bi tako nazvao i da se on sa Dodikom nikada ne konsultuje o unutrašnjim prilikama u Srbiji.

Nikolić je naveo da ne želi da mu predsjednik Republike Srpske pomaže da ostane na vlasti.

“Ja želim da se on uvijek pita kako žive Srbi koji su došli iz Republike Srpske, da li im je Srbija sve omogućila što može i kako on može da im pomogne. To je ta prava vrsta saradnje”, naglasio je Nikolić.

Predsjednik Srbije je rekao da Srbi koji žive kilometrima daleko, kao Srbi u Banjoj Luci, Trebinju, Herceg Novom, razumiju šta Srbija mora da radi, ali i da on razumije kako oni žive i šta treba da rade.

“Ali, ja sam ubijeđen da ja njima ne otežavam. Mogu oni jednostrano da pokvare odnose sa mnom, ali ja njima ne otežavam život. Odnosi nisu pokvareni, ali ako neko tamo povede Srbe i kaže – nama smeta Tomislav Nikolić – pokvarit će odnose”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da je njegova izjava da Srbe iz BiH naziva “Bosancima” pežorativno shvaćena.

“Mene boli kada se odreknemo nečega i onda pokušam da vraćam Srbe, ali vidim da to više ne ide. To je zaboljelo Srbe u Republici Srpskoj, jer su ih odvikli od toga da su Bosanci. I ja sada to prihvatam, razumijem”, rekao je Nikolić.

 

(srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close