Bijela čokolada nije čokolada već mješavina masnoća i hemijskih aroma!

Bijela čokolada, koju djeca naprosto obožavaju, zapravo je mješavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime „čokolada“, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamjena za čokoladu.

„Bijela čokolada je slatki otrov koji ne obezbjeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrijednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u bijeloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a djeluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umjerenim količinama“, rekao je primarijus dr. Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suha mliječna masa. Ostatak je prije svega šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

„Riječ čokolada u takozvanoj bijeloj čokoladi uvijek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mješavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i vještačkih emulgatora kojima se postiže ukus“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj „slatki grijeh“ prepun vještačkih aroma, emulgatora i nezdravih zamjena za kakao maslac (32,2 grama u 100 grama čokolade), piše Ženablic.

„Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od provjerenih proizvođača, da uvijek pročitate sadržaj i, naravno, da ne pretjerujete, jer je sve preko tri kockice previše“, savjetuje Raičevićeva.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close