Tokio grad domaćin Olimpijade 2020. godine

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izabrao je večeras Tokio za grad koji će organizovati Ljetne olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine, javio je novinar Anadolu Agency (AA). Glasanju su prisustvovali članovi MOK-a, koji su birali između gradova  kandidata – Istanbula, Tokia i Madrida, te brojni visoki državni zvaničnici zemalja kandidata, poput premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana, zamjenika premijera Ali Babacana, gradonačelnika Istanbula Kadira Topbasa, španskog princa Felipea, princa Monaka Alberta II, kao i brojni sportisti i ugledni gosti…

Pravo glasa za grad domaćin nisu imali predsjednik MOK-a Jacques Rogge, te članovi koji dolaze iz zemalja koje su se kandidovale za organizaciju Olimpijade 2020. godine. Glasanje je obavljeno tajno i elektronskim putem.

Nakon što je Madrid ispao u prvom krugu glasanja, u finalu su ostali Tokio i Istanbul. U 17:20 sati po lokalnom, tj. 22:20 po centralnom evropskom vremenu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge saopštio je da je Tokio izabran za grad koji će organizovati Olimpijadu 2020. godine.

“Zahvaljujem se gradovima kandidatima, jer su pokazali pošteno natjecanje. Vaši projekti su bili odlični, ali kao i na svakom takmičenju, pobjednik može biti samo jedan”, kazao je Rogge prije nego je saopštio ime grada pobjednika.

U vrijeme stalne globalne ekonomske nesigurnosti, Madrid je za grad domaćin Olimpijskih igara konkurisao po treći, uzastopni put, Tokio po drugi put zaredom, a Istanbul po peti put.

U početku je za Igre 2020. godine konkurisalo šest gradova, ali je Rim otpao kada je italijanska Vlada odbila dati finansijske garancije, dok je MOK prošle godine, u sužavanju izbora, odbacio prijedloge iz katarske Dohe i azerbejdžanskog Bakua.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close