6 načina da iskoristite lavandu kao kućni lijek

Možda ćete biti i iznenađeni kada čujete da je lavanda mnogo više od aromatičnog mirisa koji se koristi u raznim preparatima, poput sapuna, šampona i slično. Zapravo, lavanda ima mnogobrojne zdravstvene koristi. Donosimo vam samo par načina na koje je možete koristiti.

– Ako ste ikada udahnuli miris svježe lavande, vaša čula su se istog trenutka probudila. Miris lavande ima sposobnost da “donese” osjećaj opuštenosti. Aromaterapija esencijalnim uljem lavande može vam pomoći da se riješite stresa ili anksioznosti.

– Ulje lavande djeluje kao antiseptik i ima anti-gljivična svojstva, što ga čini odličnom prirodnom opcijom za liječenje poremećaja kože, kao što su akne, ožiljci, posjekotine, opekotine i psorijaza.

– Istraživanja iz 2010. godine pokazuju da osobe koje su imale alopeciju areatu, oboljenje koje izaziva neujednačen gubitak kose, i stavljale ulje lavande na vlasište imale su značajan rast nove kose u odnosu na osobe koje to nisu radile.

– Kako biste se zaštitili od najezde ljetnjih buba prirodnim putem, dodajte par kapi esencijalnog ulja lavande u kašičicu nosivog ulja. Lavanda sadrži geraniol, jedinjenje koje odbija bube. Ipak, pomenutu smjesu koristite uglavnom uveče, jer lavanda može povećati osjetljivost kože na sunce.

– Bez obzira da li ste dali sve od sebe u teretani ili ste radili neki teži fizički posao, umjesto da se odmah dohvatite tableta, masirajte bolne mišiće i zglobove uljem lavande. To će vam pomoći da opustite, kako tijelo tako i um.

– Masaža esencijalnim uljem lavande može poboljšati kvalitet vašeg sna, što je posebno pogodno za osobe koje pate od nesanice.

Autor: Minimagazin.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close