Otvorena laboratorija za kontrolu meda

Laboratorija za kontrolu meda i drugih pčelinjih proizvoda otvorena je u petak na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

Kako je istaknuto na svečanosti, u ovu laboratoriju je instalirana visokosofisticirana oprema, te će biti korištena za izvođenje nastavnog procesa, naučnoistraživačke radove, ali i analize potrebne za izvoz meda.

Opremanje ove laboratorije finansijski je podržala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Mirsad Kurtović, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, zahvalivši predstavnicima TIKA, kazao je da je izvoz meda jedan od glavnih poljoprivrednih resursa BiH, te da sada postoji laboratorija koja će kontrolisati med i tako pratiti standarde EU.

Ali Maskan, predstavnik TIKA, istakao je da su med i pčelarstvo filozofija života i da pčelarstvu i poljoprivrednim projektima uopšte pridaju veliku pažnju.

“Med je teško plasirati na evropsko tržište, ali se nadam da će laboratorija pružiti ono najpotrebnije da se bh. med probije na evropsko tržište i tamo bude prepoznatljiv”, rekao je Maskan.

Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, rekao je da Svjetska banka radi projekat regionalne saradnje u istraživanju i inovacijama, u koji će BiH ući nedovoljno pripremljena.

Ahmet Jildiz, ambasador Turske u BiH, naglasio je da je ovo jedna od malih pomoći BiH, ali jako bitna, te da je BiH jedna od zemalja koja prima najviše podrške od Turske.

Damir Marjanović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, naglasio je da TIKA podupire i druge projekte u Kantonu Sarajevo, te da je on najsretniji kada se pronađe način da se ulaže u nauku.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close