Terorizam: Mapa prikazuje 61.000 napada u posljednjih 15 godina

Intenzitet napada drastično se povećao

TERORIZAM NE BIRA Ova mapa prikazuje svih 61.000 napada u posljednjih 15 godina

 

Al Kaida, Boko Haram, Islamska država… Terorizam je sve samo ne nov fenomen. Međutim, činjenica je da se intenzitet terorističkih napada od početka 21. stoljeća drastično povećao. U brojkama to izgleda ovako – od 2000. godine zabilježeno je 61.000 terorističkih napada, a njima je je stradalo više od 140.000 ljudi.

Istovremeno, danas devet puta više ljudi strada u terorističkim napadima, nego što je to bio slučaj prije 15 godina.

Terorizam ne bira kontinent, religiju ili ideologiju, što je najbolje prikazano na interaktivnoj mapi koju je kreirao Milan R. Vučković, koristeći podatke dobijene iz Svjetske baze terorističkih napada koja se nalazi na univerzitetu u Merilendu.

U kratkom videosnimku prikazani su svi teroristički napadi od 1. decembra 2000. godine, a u kojima je stradalo 20 ili više ljudi.

Cilj videosnimka je da prikaže globalni trend porasta terorističkih napada iz godine u godinu.

Primjera radi, broj terorističkih napada u 2014. godini je za 80 procenata veći nego u 2013., piše Blic.

Za itekako uočljiv porast broja terorističkih napada najveću odgovornost snose dvije grupe: Islamska država i Boko Haram, koje haraju Bliskim istokom i Afrikom, a koje su se ove godine i zvanično udružile. Ove dvije terorističke organizacije odgovorne su za 51 posto svih napada sa smrtnim ishodom u 2014. godini, dok je u ovoj taj procenat još veći.

Autor: (D. K.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close