U šverc naftom umješani Erdogan i njegova porodica

Svijet – Ministarstvo odbrane Rusije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u sistem nezakonitih isporuka nafte sa sirijskih naftnih polja koje su zauzeli teroristi ISIL-a, rečeno je to danas u Moskvi na pres konfereniciji ruskog Ministarstva odbrane.

“Rusija zna za tri trase kojima se krijumčari nafta iz Sirije u Tursku.  Vođe bandi i turske elite kradu naftu u Siriji u velikim količinama”, rečeno je na brifingu.

clip

Ministarstvo odbrane Rusije predstavljajući dokaze finansiranja terorista Islamske države u Siriji navodi da je Turska glavni potrošač nafte terorista I da su prihodi ISIL-a  od prodaje nafte godišnje  oko 2 milijarde dolara.

Brifing na temu „Oružane snage Ruske Federacije u borbi sa međunarodnim terorizmom. Novi podaci“ — održava se za predstavnike ruskih i stranih medija, a prati ga više od 300 novinara.

clip-2

Ministarstvo odbrane prikazalo je fotografije kolona tankera ISIL-a na granici Sirije sa Turskom.

“Nakon prelaska sirijske granice sa Turskom tankeri sa naftom idu u luke odakle se prebacuju u treće zemlje. Od početka ruske operacije u Siriji broj tankera terorista ISIL-a se značajno smanjio, ali ne primjećujemo da Amerikanci gađaju tankere”, rečeno je na presu u Moskvi.

Sergej Rudskoj, načelnik glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske rekao je da je u posljednja dva mjeseca ruskim vazdušnim udarima uništena 32 objekta DAEŠ za proizvodnju nafte i 11 rafinerija.

Prihodi od prodaje nafte odlaze, ne samo na obogaćivanje turskog rukovodstva, već i na naoružavanje militanata u Siriji.

Rusija će nastaviti da bombarduje naftne ciljeve DAEŠ.

“Jedan od velikih centara za eksploataciju nafte je grad Deir el Zor. Pravac za isporuku vodi iz istočne Sirije do Turske. I završava se u rafineriji Batman u Turskoj”, istakoa je Rudskoj.

Rusija poziva Tursku da dozvoli pristup mjestima, gdej se prema podacima Moskve, nalaze centri krijumčanjenja nafte DAEŠ-a

Anatolij Antonov, zamjenik ministra odbrane rako je o finansiranju terorista da su oni predočili dokaze o tome kako se odvija nelegalna trgovina naftom kako bi se finansirale terorističke grupe, te da ako misle da su ovi dokazi lažni neka omoguće pristup novinara ovim oblastima.

Na bifingu je rečeno i da su udari ruske avijacije duplo smanjili dohotke DAEŠ-a, te da turska dugo vremena vrši prebacivanje u Siriju militanata i naoružanja za njih.

Rusija će nastaviti da iznosi „dokaze turske pljačke svog susjeda”.

Na brifingu akreditovano više od 140 stranih novinara.

Uskoro opširnije ……..
(Vijesti.ba / NN)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close