“Tender”: Bolja rješenja donose uštede od oko 600 miliona KM

Bosna i Hercegovina mogla bi da uštedi oko 600 miliona KM dosljednom primjenom i poštivanjem Zakona o javnim nabavkama, smatraju u banjalučkom Udruženju građana “Tender”.

Svoje prijedloge na novi zakon o javnim nabavkama, s aneksima i obrazloženjem, već su uputili i političkim partijama parlamentarne većine te Vijeću ministara.

Ako bi se ta rješenja primijenila, godišnji iznos korupcije, koji prelazi 20 posto, bio bi, tvrde, sveden na oko pet posto, što bi omogućilo godišnju uštedu od oko 600 miliona KM.

„U posljednje četiri godine došlo je do drastičnog urušavanja ukupnog sistema javnih nabavki gdje su otvoreni postupci, kao jedino transparentni, sa 91 posto pali na 33 posto, naspram netransparentnih koruptivnih postupaka (direktnih sporazuma, konkurentskih zahtjeva i pregovaračkih postupaka bez objave), čije je učešće u ukupno potpisanim ugovorima dostiglo 67 posto, a u njima su cijene od 20 do 60 posto veće nego u otvorenim postupcima. To najbolje ukazuju i na prisutan nivo korupcije koja dostiže i do 800 miliona KM godišnje“, navode iz „Tendera“.

Pri izradi prijedoga za novi zakon o javnim nabavkama njihov analitičko-istraživački tim je, kako tvrde, koristio stavove i odredbe iz svih direktiva EU, koje se odnose na javne nabavke, najbolja rješenja iz zemalja okruženja, kao i višegodišnje prakse učešća privatnih preduzeća u javnim nabavkama.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close