Od 10 do 60 feninga: U BiH od sutra novo poskupljenje cigareta

Nova godina donosi i novo poskupljenje cigareta u Bosni i Hercegovini. Od 1. januara 2013. godine u Bosni i Hercegovini većina cigareta će poskupjeti od 10 do 60 feninga po kutiji, međutim, i pored povećanja akciza, neke će se zadržati na “starim” cijenama.

Poskupljenje cigareta je nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, a koja je stupila na snagu primjenom novog Zakona o akcizama koji je na snazi od sredine 2009.

Svi porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta u Bosni i Hercegovini bili su dužni popisati zalihe cigareta na dan, 1. januara 2013. godine, i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) do 10. janaura.

Također, dužni su da, na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama, obračunaju akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10.januara 2013. godine uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na jedinstveni račun UIO.

Inspektori UIO vršit će kontrolu popisa zaliha, obračuna razlike akcize i uplate u predviđenim rokovima, upozorava u izjavi za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Kovačević podsjeća da je Upravni odbor UIO u septembru  donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će biti primjenjivana od 1. januara naredne godine, a kojom se proporcionalna akciza obračunava po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksana akciza od 0,75 KM za pakovanje od 20 komada cigareta.

Ukoliko je proporcionalna i fiksna akciza niža od minimalne akcize, Kovačević ističe da se mora primjenjivati minimalna akciza u iznosu od 1,82 marke po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Kovačević podsjeća da je ovo usklađivanje predviđeno do 2014.godine, kada bi minimalna akciza po paklici cigareta trebala iznositi 2,60 KM.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close