Erdoan: Turska daje kredit MMF-u

Premijer Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da je Turska prethodnih nekoliko godina ostvarila veliki ekonomski napredak te došla u situaciju da daje kredit Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kod kojeg je nekada bila zadužena.

“Nekada je Turska MMF-u dugovala oko 23,5 milijarde dolara, dok sada taj dug iznosi oko 860 miliona dolara. U maju ćemo im isplatiti i taj dug i bit ćemo zemlja bez dugovanja. Štaviše, sada MMF pozajmljuje od nas. U prvoj etapi ćemo im pozajmiti pet milijardi dolara”, kazao je Erdoan.

Napomenuo je da je Turska znatno povećala svoj kapital u Centralnoj banci u posljednjih nekoliko godina otkako je Stranka pravde i razvoja (AKP) na vlasti.

“Kada smo preuzeli vlast, u Centralnoj banci je bilo oko 27,5 milijardi dolara, a sada se nalazi oko 121 milijarda dolara. To se desi kada smanjite korupciju”, istakao je Erdoan.

Izjavio je da u Turskoj ne postoji diskriminacija i mržnja prema drugim narodima, kao što to neki tvrde.

“U Turskoj ne postoje podjele i diskriminacija na nacionalnoj osnovi. Mi smo i sa Kurdima, Arapima, Turcima jedna zajednica. Nikada nećemo dozvoliti da nas zavade i podijele”, kazao je turski premijer.

Na kraju je izjavio da Turskaslijedi politiku otvorenih vrata i solidarnosti prema najugroženijim narodima.

“Do sada smo samo za sirijske izbjeglice izdvojili više od 500 miliona lira (oko 500 miliona KM), dok im je ostatak svijeta donirao samo oko 30 miliona dolara. Samo u Turskoj živi blizu 150 hiljada Sirijaca u kampovima, značajan broj živi u privatnom smještaju, tako da je taj broj sada oko 230 hiljada”, istakao je Erdoan.

Podsjetio je da je u Siriji ubijeno skoro 50 hiljada ljudi tokom 21-mjesečnih sukoba.

“Na kraju će pravda pobijediti u Siriji. A, krvnik Bashar al-Assad će ostati upamćen po zločinima koje je počinio. Blizu 50 hiljada državljana Sirije je ubijeno od njegovih bombi”, kazao je Erdoan.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close