“TEMPO” IZ 1978. GODINE: Vahid Halilhodžić je najbolji fudbaler!

Najpopularnije sportske novine u bivšoj Jugoslaviji  “Tempo” svake godine birale su najboljeg fudbalera.  Te 1978. godine konkurencija je bila izuzetno jaka. među kandidatima su bili Vahid Halilhodžić, Nenad Stojković, Safet Sušić, Vladimir Petrović, Ante Miročević, Dušan Savić, Nikica Cukrov, Vedran Rožić…

Redakcija “Tempa”odlučila se za Vahida Halilhodžića uz ovakvo objašnjenje:

Vahid Halilhodžić, 26-godišnji centarfor mostarskog Veleža, ima malu prevagu nad ostalim kandidatima za najuspešnijeg i najboljeg fudbalera u protekloj godini.

Ovaj vispreni, tehnički veoma obrađeni fudbaler, a obdaren lukavstvom i spretnošću, tokom čitave godine, bio je strah i trepet za protivničke golmane. On je, hitrim i iznenadnim izmenama mesta, povlačenjem unazad, ustranu ili isturanjem u prvi plan, neverovatno zbunjivao suparničku odbranu i
direktnog čuvara, tako da je za njih prosto “iznicao” iz zemlje i postizao golove.

Jak udarac bilo kojom nogom, i sa bilo koje pozicije, zatim visok odraz, skok i precizni udarac glavom, njegove su glavne odlike i specijalnosti, i onda nije čudno, što je stalno u vrhu najboljih strelaca.

U prolećnom prvenstvu, kada je šampionat osvojio Partizan, a njegov Velež završio na sedmom mestu, Halilhodžić je sa 18 golova, bio iza strelca prvenstva Dragana Savića, fudbalera Sarajeva, koji je postigao samo tri više (21).

U jesenjem delu tekućeg prvenstva, ovaj rasni golgeter se nalazi na trećem mestu sa 11 pogodaka (jednim manje od Žungula, a tri manje od Dušana Savića). Uvek, dakle, u vrhu i među najefikasnijima.

Vahid Halilhodžić je u 1978. godini nastupao za nacionalni tim tri puta (debitovao je 30. novembra 1977. protiv Španije u Beogradu kada je zamenio Popivodu). U tri ovogodišnja susreta, on je postigao četiri gola, tri protiv Grčke i jedan u igri sa Španijom (1:2).

Svoje prave golgeterske sposobnosti, Halilhodžić je iskazao u pet susreta naše mlade selekcije do 21. godine starosti. Ivan Toplak, kao selektor jugoslovenskih nada, izvanredno je uočio kvalitet ovog rasnog strelca i nije pogrešio što ga je, iako starijeg (imao je pravo na dvojicu iznad 21 godine) uključio u svoj sastav.

Jer, Halilhodžić je sa Mađarskom (2:0) postigao jedan gol, sa Engleskom u Novom Sadu dva (2:1), u Mančesteru (1:1) jedan, u Haleu sa DR Nemačkom jedini gol utakmice (1:0), a u Mostaru, sa istim protivnikom i rezultatom 4:4, Halilhodžić je dao dva gola. Na pet utakmica, eto, sedam golova i to ključnih, što je našoj mladoj selekciji donelo prvo mesto u Evropi u konkurenciji
mladih timova.

Sumirajući, dakle, ovogodišnji učinak Vahida Halilhodžića, za Velež, za A reprezentaciju i mladu selekciju, i upoređujući ga sa učinkom ostalih, u protekloj godini, on zaslužuje da bude pre svih.

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close