Telemach želi preuzeti šest kablovskih operatera u BiH, Konkurencijsko vijeće na potezu

Kablovski operater Telemach planira preuzeti šest suparničkih operatera, te su uputili zahtjeve sa prijedlogom ovih transakcija i Konkurencijskom vijeću BiH.

Osim prethodno prijavljenih BHB Cable TV iz Lukavca i HKB net iz Sarajeva, Telemach je predao Vijeću zahtjev za preuzimanjem kontrole nad Vrbaskom Kablovskom Televizijom – Network, koja je aktivna na području općina Novi Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf.

Isto tako, Telemach traži i većinski udio u M&H Company, koja pruža usluge u Sarajevu, Travniku, Kaknju i Visokom. Konkurencijsko vijeće je također dobilo obavijest predloženog preuzimanja KATV HS iz Sarajeva, koja je također aktivna u Olovu, te kablovskog operatera iz Mostara – Velnet.

Član Konkurencijskog vijeća BiH Stjepo Pranjić za Klix.ba je istakao da su postupci pred Konkurencijskim vijećem u toku, te da će Vijeće nakon adekvatne analize tržišta donijeti konačnu odluku u ovim slučajevima.

“Još je rano govoriti o tome ima li tu elemenata monopola, odnosno djelimičnog jačanja dominantne pozicije ili stvaranja nove dominantne pozicije. Nakon što subjekt dostavi traženu dokumentaciju, bit će provedena analiza tržišta na temelju koje će biti donesene odluke o koncentraciji, sve u skladu sa zakonom. Iz tog razloga niko ne bi trebao brinuti hoće li nešto biti mimo propisa”, zaključio je Pranjić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close