Tajne Njemačke moći: Dok su se svi bavili internetom, oni su razvijali industriju

Spisak razloga zbog kojih Nijemci mogu biti zadovoljni prilično je dugačak dok ostatak eurozone grca u krizi, ocjenjuje britanski “Guardian”. Plaće se povećavaju dok u drugim zemljama kontinenta iu Americi stagniraju; privreda bilježi rast, iako je zbog krize on sporiji; nezaposlenost je dvostruko manja nego u susjednoj Francuskoj, prenosi Blic.rs.

Suštinu uspjeha Wolfgang Strek, sociolog s Instituta “Max Palnk” u Kölnu vidi u razvoju industrije i malih i srednjih poduzeća.

– Kada se Amerika okrenula bumu informacijskih tehnologija ‘80-ih i ‘90-ih, Njemačka je nastavila razvijati industrijsku proizvodnju – kaž Strek.

Privreda je bila strogo regulirana, poslodavci su poštovali obveze prema zaposlenicima, radnici su imali pravo da sjede u izvršnim odborima i utječu na poslovne odluke. Firme su ulagale u inovacije, prije svega na globalnom tržištu, stavljajući naglasak na kvalitetu, a ne na cijenu proizvoda.

Uporedo s tim, u stotinama malih gradova izuzetan uspjeh imala je mitelštand privreda, to jest mala i srednja poduzeća, s maksimalnih 500 zaposlenih specijaliziranih za proizvode iznimne kvalitete. Najbolji primjer je “Tital” iz Betsviga, koji pravi precizne dijelove za zrakoplove i trkaće automobile.

– Naš uspjeh ovisi od inovacija koje dolaze iz proizvodnje. Zato ulažemo u radnike koji misle dok rade, dobro ih plaćamo za kvalitetu, jer samo tako ostajemo konkuretni – objašnjava direktor Filip Šak.

BLIC

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close