“Svjetski projekat za pravdu”: U BiH najsporniji korupcija i nekažnjavanje zloupotrebe položaja

BiH je najslabija u oblasti građanskog prava, uglavnom zbog neefikasnih mehanizama provođenja, navodi organizacija “Svjetski projekat za pravdu”.

“Ostale oblasti koje izazivaju zabrinutost su korupcija, posebno u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, nedostatku efikasnih kaznenih mjera za zloupotrebe službenog položaja i diskriminaciju među etničkim manjinama”, ističe se u izvještaju.

U najnovijem izveštaju organizacije “Svjetski projekat za pravdu”, BiH se nalazi na drugom mjestu u gornjem dijelu srednje razvijenih zemalja koje efikasno provode krivično pravo, dok je sedma po zaštiti osnovnih prava i održavanju javnog reda i mira, te bezbjednosti.

U okviru regiona u koji je svrstana BiH su i: Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Kazahstan, Kirgizija, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Uzbekistan.

Studija organizacije “Svjetski projekat za pravdu” provedena je među 97 zemalja, sa učešćem više od 97.000 građana i 2.500 eksperata.

srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close