Svjetski dan napuštenih životinja

Širom svijeta, 4. april obilježava se kao Svjetski dan napuštenih životinja. Hiljade napuštenih pasa i mačaka na ulicama Bosne i Hercegovine svakodnevno je izloženo različitim oblicima zlostavljanja, patnjama, gladi, žeđi i bolestima.

Psi i mačke lutalice ne žive na ulicama svojom voljom. Glavni uzrok njihovog povećanog broja jeste neodgovorno vlasništvo, odnosno napuštanje kućnih ljubimaca i njihovo nekontrolisano razmnožavanje.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u BiH stupio na snagu još 2009. godine, ne sprovodi se. Rijetki azili ne dobijaju obećana sredstva od opština, najavljeni programi sterilizacija i kastracija ne vrše se sistematski, nasilje nad životinjama prolazi nekažnjeno.

Zaustavite se kad sretnete gladnu i napaćenu životinju. Osjetite taj strah u očima ako zamahnete nogom ili kažete “Marš!” ili doživite erupciju čiste sreće kada ju pomilujete po glavi i pružite komadić peciva. Izbor je na vama.

 

AKCIJA U SARAJEVU

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije azili Prača i Gladno Polje ponovo će danas povodom Svjetskog dana napuštenih životinja, učestvovati u akciji prikupljanja novca, hrane i drugih potrepština koje su neophodne psima u azilima.

Dani donacija za pse biće održani od danas do 7. aprila u holu Importane centra u Sarajevu tokom cijelog dana, počevši od 12 časova

Predstavnici azila Prača i Gladno Polje očekuju da će se građani velikodušno odazvati akciji i pomoći da psi prežive u azilima.

Jedan od ciljeva ovog događaja je da se potakne udomljavanje pasa iz azila, tako da će se zainteresirani građani moći družiti s psima u galeriji Bela Vida.

U Kantonu Sarajevo, prema posljednjim podacima, ima više od 11 hiljada pasa-lutalica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close