BiHPrivreda

Svjetski bankari upozoravaju: Prodajte sve, ovo je ozbiljno

Kataklizma pred vratima.

Rojal bank of Skotland savjetuje svojim klijentima da se pripreme za “kataklizmične godine”.

Prema analizi te banke, glavne berze mogle bi da potonu za petinu, a cena nafte može pasti na čak 16 dolara za barel.

“Prodajte sve sem kvalitetnih obveznica. Reč je o povratku kapitala, a ne vraćanju na kapital. U prepunoj sali, izlazna vrata su uvek mala”, rekao je tim banke koji se bavi kreditnim rizicima.

Analitičari RBS banke upozoravaju da se tržišta ponašaju isto kao pred krizu 2008. godine.

“Kina je pokrenula veliku lavinu svojim korekcijama. Imaju vrlo visok nivo duga (gledano za BDP) s ozbirom da su tržite u razvoju. Gomilaju dug neverovatnom brzinom. Akcije i krediti postali su vrlo opasni, a mi smo u poslednje dve godine tek počeli da se oporavljamo”, kaže Endru Roberts, glavni analitičar banke.

Roberts kaže da se svetska trgovina i obim kredita smanjuju, što je “loš koktel za korporativne bilanse i zarade po akcijama. Kako ističe, to je posebno loše, s obzirom da je globalni dug dostigao rekordne nivoe.

On predviđa da će evropske i akcije na Volstritu pasti 10 do 20 odsto ove godine. Londonski indeksi, kaže, potonuće još niže.

“Londonsko tržište je veoma osetljivo na negativne šokove. Svi koji ulažu u naftne i rudarske kompanije i misle da je dobit od njih zagarantovana, otkriće da to uopšte nije tako sigurno ulaganje”, rekao je Roberts.

Nafta će pasti na oko 26 dolara po barelu, da bi u nekom trenutku dostigla nivo od 16 dolara. Naše prognoze su da se to neće desiti ove godine, ali nije ni tako daleko. Cena nafte će padati sa padom globalne tražnje i neće imati gde da se skladište zalihe.

RBS u svojoj analizi navodi da je “paralizovana Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nesposobna da reaguje na usporavanje rasta privrede u Aziji, trenutno ključnoj regionu za globalnu potražnju za naftom”.

Robertsov tim je dodao i da rizici koji su do sada pogađali tžišta, pojačaće se u 2016.

Piše: B92

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close