BiHPolitika

Svečana akademija povodom godišnjice Teritorijalne odbrane: Plaketa prvom predsjedniku RBiH

Povodom 24. godišnjice od formiranja Teritorijalne odbrane RBiH, danas je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana svečana akademija koju je organizovalo Udruženje za zaštitu imena i očuvanja tradicije TORBiH. Osman Džamalija, član Skupštine ovog udruženja, kazao je da je TORBiH bila jedina legalna i legitimna oružana sila u BiH.

– Ovo je za nas jako značajan datum, jer je tada TO okupila i objedinila sve patriotske snage kako bi se suprotstavile agresoru i odbranile nezavisnost i cjelovitost države. Iz nje je nastala Armija BiH, kazao je Džamalija.

Sakib Selmanović, brigadir ARBiH u penziji, naglasio je da je TO bila ključna za odbranu i vođenje oslobodilačkog rata.

– Osmog aprila 1992. godine donesena je odluka o formiranju Štaba RBiH, a sutradan je naređeno da se sve oružane formacije, pojedinci i grupe stave pod komandu TO do 15. aprila, rekao je Selmanović.

Na svečanoj akademiji dodijeljena je i zlatna plaketa Udruženja i to posthumno prvom vrhovnom komandantu i predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

– Uvijek je veliki značaj priznati ljudima ono što su u životu radili i dobro činili. To je značaj ove plakete, ne zaboraviti ni vojnike ni komandanta koji ih je vodio časnim putem, kazala je Lejla Akšamija, kćerka Alije Izetbegovića

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close