Kultura

Sutra završna svečanost „Dana Ajvatovice“

Završna svečanost manifestacije 506. „Dani Ajvatovice“ bit će upriličena 29. maja u Pruscu kod Donjeg Vakufa

Nakon prolaska konjanika i prozivke bajraka ispred Handan-agine džamije, kolona će krenuti prema Ajvatovici.

Očekuje se da će Ajvaz-dedinu stijenu gdje će, tradicionalno, biti proučena sura „Feth“ i dova, pohoditi hiljade ljudi iz naše zemlje i inozemstva.

Svečani program bit će upriličen na platou Ajvatovice, gdje je planirano obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića.

Manifestacija će završiti klanjanjem podne-namaza na Ajvatovici i programom za žene, koji će biti upriličen u džamiji Hasana Kafije Pruščaka na Srtu u Pruscu.

Centralnoj svečanosti obilježavanja pomenute vjerske, kulturne i sportske manifestacije prethodit će nekoliko značajnih događaja.

Između ostalog, u prostorijama Turističko-rekreacionog centra „Karalinka“  u Bugojnu planirana je prezentacija naučno-istraživačkog rada „Vrijednosti i vrijednosne orjentacije mladih u BiH“.

Sportsko-ribolovno društvo „Vrbas“  iz Donjeg Vakufa organizira Kup SBK-a u Fly-fishingu na području ribolovnog revira u centralnoj gradskoj zoni.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Boga da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Od siline tog sudara stijena je raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, muslimani iz cijelog svijeta dolaze u Prusac i čuvaju od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close