Kultura

Otvoren naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”

Naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci” održava se danas u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”

Cilj naučnog skupa je preispitivanje odnosa bosanskohercegovačke države i bošnjačkih sadržaja njene politike, ekonomije i kulture.

Na  ovom šestom po redu naučnom skupu učestvuje oko 30 izlagača. Tekstovi sa skupa bit će objavljeni u časopisu Preporodov Godišnjak 2016.

Predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić navodi da je to skup znanstvenika, slobodnih intelektualaca koji izražavaju svoje stavove o svim bitnim pitanjima koja te tiču bosanskohercegovačke države i razumijevanja te države od strane Bošnjaka i drugih naroda i građana ove zemlje.

“Ne postoji u BiH nijedan sličan skup koji na ovaj način elaborira temu koja je najmanje 1000 godina zapriječena i čitavo dvadeseto stoljeće potiskivana. Ovaj skup znači oslobađanje od jedne velike ideološke koncepcije poricanja Bosne i zanemarivanja Bošnjaka kao njenog starog povijesnog naroda.

Mi danas ovu temu vraćamo na svjetlo dana i elaboriramo je kao znanstvenici neovisno od velikodržavnih projekata koji su ovu temu svjesno ili planski potisnuli iz ikakvih razmatranja”, rekao je Lavić na početku rada naučnog skupa “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close