Sutra sporazum sa IFC-om, kreće novi način gradnje Koridora Vc

Javno preduzeće Autoceste FBiH potpisat će sutra ugovor s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) o pripremi za izgradnju tri dionice autoputa dužine 38 kilometara metodom javno-privatnog partnerstva.
Radi se o dionicama između Doboja i Žepča: Doboj jug (Karuše) – Medakovo, L = 4.0 km: Medakovo – Ozimice, L = 20.9 km, te Ozimice – Poprikuša, L = 13.7 km.
To će biti prvi put da se u BiH primjenjuje ova metoda za gradnju autoputa.
IFC, članica Svjetske banke, biće konsultant na ovom projektu.
Očekuje se da Svjetska banka djelimično finansira ovaj projekt te da će se priključiti i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Osim toga, dio novca za projekt uložila bi kompanija koja bi dobila posao gradnje, a vjerovatno bi to bila neka velika evropska firma.
IFC je prihvatio partnerstvo s Autocestama FBiH  i nakon što sutra bude potpisan ugovor o saradnji, počet će pripreme tendera i prateće dokumentacije.
Osim što će se prvi put promijeniti ova metoda finansiranja, ovo će ujedno biti najduže dionice do sada građene na koridoru 5-C u BiH.
Do sada su raspisivani tenderi za dionice dužine do 11 kilometara.
Zbog toga bi, uspije li i ovaj projekt, došlo do velikog ubrzanja izgradnje autoputeva.
Federacija BiH, kako bi realizirala projekt s IFC -om, mora usvojiti zakon o javno-privatnom partnerstvu koji je u fazi izrade. Ugovor će u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu u utorak potpisati Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, koje djeluje u ime Vlade FBiH i Tomasz Telm, direktor Međunarodne financijske korporacije (IFC) za Evropu i Srednju Aziju.
Potpisivanju će prisustvovati i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close