Intesa Sanpaolo i EIB: 20 miliona eura za projekte u BiH

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su ugovor o novoj kreditnoj liniji u iznosu od 20 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća (SME), te projekte lokalnih zajednica i infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

– Ovo je nastavak dugogodišnje uspješne poslovne saradnje naše banke i EIB-a u finansiranju bh. projekata. Iz ovih kreditnih sredstava najmanje 70 posto iznosa bit će namijenjeno finansiranju SME, kao i malih i srednjih infrastrukturnih projekata koje promovišu lokalne vlasti, te za  industrijska ulaganja u oblastima energetike, infrastrukture, zaštite okoliša, zdravlja, obrazovanja i uslužnog sektora – rekao je povodom potpisivanja ugovora direktor Intesa Sanpaolo Banke BiH Almir Krkalić.
Intesa Sanpaolo Banka BiH, članica Intesa Sanpaolo Grupe, pruža usluge za skoro 150.000 klijenata, putem mreže od 49 poslovnica i pet filijala.
Evropska investicijska banka (EIB) je finansijska institucija Evropske unije koja odobrava dugoročna finansijska sredstva, a u vlasništvu je država članica. EIB omogućava dugoročna sredstva za efektivne investicije za ostvarivanje ciljeva politika Evropske unije. Jaka kreditna sposobnost EIB-a ogleda se u iznimno kvalitetnoj aktivi, jakoj kapitalnoj osnovi, snažnoj likvidnosti, podršci dioničara, konzervativnom upravljanju rizicima i kvalitetnoj strategiji finansiranja. Dioničari EIB-a, države članice EU, 31. decembra 2012. su odobrili povećanje kapitala u iznosu od 10 milijardi eura.
Intesa Sanpaolo  je lider u Italiji u svim poslovnim područjima (poslovi sa stanovništvom, pravni subjekti i  druge finansijske usluge). Zahvaljujući veoma raširenoj mreži od 5.300 poslovnica širom Italije, Intesa Sanpaolo nudi širok spektar usluga za oko 10,9 miliona klijenata.
Na međunarodnom polju, Intesa Sanpaolo Grupa je fokusirana na srednjoistočnu Evropu (uključujući i Bosnu i Hercegovinu) te na područje Mediterana, gdje djeluju u 12 zemalja putem banaka – kćerki (sa više od 1.500 poslovnica i 8,3 miliona klijenata), saopćeno je iz Intesa Sanpaolo Banke BiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close