Sutra predstavljanje strategije za milion radnih mjesta

Prvi nacrt strategije “Jugoistočna Evropa 2020” za otvaranje miliona novih radnih mjesta u regionu biće predstavljen sutra u Sarajevu, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ovaj dokument pripremio je Sekretarijat RCC uz konsultacije sa vlastima i inicijativama iz jugoistočne Evrope.

Glavni cilj strategije je poboljšanje uslova života u regionu i vraćanje konkurentnosti i razvoja u centar pažnje.

Najvažniji ciljevi obuhvataju rast zaposlenosti sa 39 na 44 odsto, više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog trgovačkog prometa, i to sa 94 na 210 milijardi evra, povećanje BDP-a po glavi stanovnika u regionu sa sadašnjih 36 odsto na 44 odsto prosjeka Evropske unije, te povećanje broja visokoobrazovanih ljudi za njih 300.000 u sklopu radne snage.

Postizanjem ovih ciljeva trebalo bi doprinijeti otvaranju miliona novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine. Da bi se to ostvarilo, moraju se unaprijediti inovacije, vještine i trgovina, a vlade treba da budu mnogo efikasnije nego što su to danas, stoji u saopštenju.

Radionicu u Sarajevu otvoriće sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak dok će koordinator za strategiju “Jugoistočne Evrope 2020” i viši stručnjak RCC-a za ekonomski i društveni razvoj Sanjin Arifagić predstaviti strategiju. Na prezentaciji će učestvovati i Delegacija Evropske unije.

Nakon Sarajeva, radionice će biti održane u Zagrebu 17. i Beogradu 18. septembra, te Tirani 1. oktobra. Prezentacije u Skoplju, Prištini i Podgorici održane su prošle sedmice.

Skupove organizuje Sekretarijat RCC-a u saradnji sa resornim ministarstvima Albanije, BiH, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije, te Kosova.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close