-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

Šutjeli i lagali: Pojedini džemati godinama krali preduzeće ‘Grijanje’ Zenica! Hoće li im halaliti haram zagrijavanje?!

NIT’ MORALA, NIT’ POŠTENJA

Posljednja sezona grijanja na području Zenice pokazala je još jednom dugogodišnji nemoral politike koja je bila preko 20 godina “na sceni”. Naime, upravo tamo gdje trebamo učiti o moralu i poštenju – najveći nemoral i nepoštenje. Čast izuzecima

Kako je javnosti poznato, uoči ove grijne sezone izvršena je kontrola kvadrature koju, između ostalog, plaćaju džamije i ustanovljeno je kako se godinama svjesno kralo Javno preduzeće “Grijanje” Zenica. Zahvaljujući činjenici da su šutjeli kako plaćaju manje kvadrata grijanja nego ih koriste, ovom preduzeću godinama unazad nanesena je ogromna finansijska šteta, piše portal 072info.com.


Kada je izvršena kontrola i ustanovljeno da su se namazi obavljali u džamijama i za imamima koji su lažirali kvadraturu ili šutjeli da ne plaćaju punu cijenu i tako svjesno nanosili štetu preduzeću, posegnuli su za lažima i obmanama. Podržani Džematskim odborima u kojima su stranački ljudi, među kojima i oni politički aktivni, smišljaju plan da se isključe sa sistema daljinskog zagrijavanja.


Umjesto da pogledaju istini u oči da su godinama krali preduzeće “Grijanje”, odlučuju se isključiti i za to okriviti preduzeće uz obmanu da je povećana cijena grijanja. Među takvim džematima, Džematskim odborima i imamima, su Blatuša, Poljice, Ensar džamija… Svi oni su svjesno godinama krili stvarnu kvadraturu prostora koji zagrijavaju putem sistema daljinskog zagrijavanja.

Haram grijanje tamo gdje nas trebaju učiti da takvo ponašanje ne priliči vjerniku može samo stati u obraz onima koji su šutjeli i potkradali preduzeće. Kada se o tome javno kaže, krivi su mediji, novinari…


Podsjetimo, mještani Blatuše, vjernici koji posjećuju džamiju, ogorčeni su što nemaju grijanje tokom namaza najavljujući da neće više posjećivati džamiju.

blatusa-dzemat-objava


Umjesto reakcije imama i Džematskog odbora, obojenog političkim članovima, uslijedila je nova obmana javnosti.

imam-dzamija-blatusa


Imam ove džamije još jednom svjesno izbjegava istinu i javno tvrdi da je došlo do povećanja cijene grijanja, izbjegavajući reći da su tek sada trebali imati halal grijanje sa pošteno izračunatom kvadraturom. Da nije došlo do povećanja cijene grijanja demantovali su ga i iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica.


– Obavještavamo vas da nije došlo do promjene cijena grijanja za džamije. Do promjene iznosa računa za zagrijavanje džamija došlo je nakon detaljnog premjera ukupne površine zagrijavanog prostora u gradskim džamijama, što je u nekim džamijama dovelo do povećanja računa – odgovorili su iz Medžlisa IZ Zenica lokalnom blogu.


Ovo je najbolji pokazatelj da morala i poštenja odavno nedostaje, a ostaje još vidjeti hoće li preduzeće koje su godinama krali, baš kako se to radilo na primjerima “Zenicatransa”, Apoteka “Zdravlje” Zenica…, retroaktivno tražiti da im se plati kvadratura koju su svjesno krili i izbjegavali plaćati ili će im, ipak, halaliti, piše 072info.com.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close