-TopSLIDELifestyleShowbizVisoko

Gdje su sada i šta rade: Dr. Zo

Muzička scena ranih 2000-ih godina rasla je i cvjetala, te iznjedrila razne pjevače, bendove, muzičare koji su nastajali tokom i poslije ratnih dešavanja u BiH. Izvirali su iz svojih podruma i širili se po cijelom tlu Bosne i Hercegovine. Svi su se nadali velikoj slavi, uspjesima, trudili se da budu priznati i poznati kao veliki umjetnici Jugoslavije, praveći muziku kao da sutra ne postoji, u naletima ogromne inspiracije. Neki od velikih zvijezda 2000-ih, izdavali su hitove koji se i dan-danas vrlo rado slušaju, a neki od tih hitova bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine na Eurosongu i postigli veliku evropsku, pa čak i svjetsku slavu. Mnogi od tih zvijezda obilježili su brojna djetinjstva, a sada, dvije decenije nakon toga, rijetko kad čujemo za njih i pitamo se gdje su. „Azra“ se dala u malo istraživanje i saznala čime se danas bave i kako izgledaju.

AZRA – Piše: Zerina Tihic

Dr. Zo

Da životni put i sudbina čovjeka mogu odvesti u potpuno drugi pravac od onoga kojim se bavio, dokaz je Visočanin Dženan Hodžić, javnosti poznatiji kao Dr Zo. Do kraja 2000-ih bavio se muzikom, predviđali su mu veliku karijeru, a pojedini muzički kritičari proglasili ga i najboljim bh. reperom. Uz muziku malo je poznato da je uspio završiti i Saobraćajni fakultet u Sarajevu te steći zvanje inžinjera saobraćaja. Danas je ponosni otac dvoje djece, a bavi se poljoprivredom. Smatra da nije mnogo toga mogao postići od bavljenja muzikom, ali da ona i dalje živi u njemu i da je nikad neće prestati voljeti. O svojim  muzičkim uspjesima rado govori, ali se i prisjeća kako je to bilo davne 2005. godine.

– Moja karijera je počela baš davno. Prvi demo snimak snimio sam s 13 godina, a karijera se od tada počela postepeno razvijati. Zvanično je šira javnost čula za mene poslije muzičkog takmičenja „Super nova reality show“ 2005. godine, koji je prikazivan na OBN televiziji, a u to vrijeme bio je prvi takav show – kaže Hodžić, koji je u tom periodu izdao pjesme „Lati se lopate“, „Realnost“, „Mini me“ i druge.

Navodi kako mu je život promijenio karijerni put. Prestao se baviti muzikom i posvetio se porodici. Na pitanje zašto je prestao, odgovara da je jednostavno tako trebalo da bude.

–  Zasnovao sam porodicu i nisam mislio da mogu pristojno živjeti od muzike. Život me odveo u drugom i drugačijem smjeru.

Današnju muzičku scenu posmatra kritički. Poredi je sa svakodnevnim radom i životom, smatra da u svakom poslu ima i dobrih i loših stvari.

– Mnogo se dobrih izvođača i bendova pojavilo, pa tako i nestalo. Konstantne su promjene na tom planu. Izađe i dobrih, kvalitetnih stvari, a izađe i bezveznih, kao i u svakom poslu. Muziku lično biram prema svom ukusu, ovisno o stanju i raspoloženju. Ima dobre muzike i danas, kao i dobrih izvođača.

Bez obzira što se prestao baviti muzikom, fanovi ga i dalje prepoznaju i cijene. Kaže da se nije mnogo šta promijenilo osim što se nabralo godina i što se javi poneka sijeda na bradi ili brkovima. Spominje kako muzika i dalje živi u njemu, te da je i dalje voli.

– Interesantno, prepoznaju me. To mi je baš fora. Javni život se uvijek osvježi, pa i kroz poljoprivredu, kojom se trenutno bavim. Desila su se i dva nova singla unazad nekoliko godina, to smo iz nekog gušta izbacili, pa vjerovatno i to ima svoje čari. Muzika se jednostavno voli, a čovjek kad voli nešto, to i ne ostavlja. Živjeti se mora. Muzikom se mogu baviti kad mi je ćejf. Nije mi primarno, tako da je to dobar spoj.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close