BiHPrivreda

Suspenzija i smanjenje carinskih stopa za 10 novih tarifa

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala za 2017. godinu.

Odluka predstavlja značajan pomak jer se domaći privrednici nalaze se u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu.

Vanjskotrgovinska komora BiH je zbog toga, kao i svake godine, anketirala privrednike kako bi sastavila i nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine uputila prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu.

Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su tekstilci, obućari, metalci, električari i grafičari.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pozitivno reagovalo i uvažilo zahtjeve Komore i privrednika za ovu godinu u kojoj je proširena lista tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom.

U tekstu nove odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala, došlo je do određenih promjena na način da su uklonjene sa liste one pozicije (8) za koje nije zabilježeno korišćenje u 2016. godini ali da se u isto vrijeme Odluka proširila sa 10 novih tarifa te sad u konačnici u Odluci se nalazi 56 proizvoda za koje je određena privremena suspenzija, odnosno smanjenje carinskih stopa. Najviše pomaka u ovom segmentu, a na inicijativu prevashodno VTK/STK BiH i njenih asocijacija, zabilježit će tekstilana i obućarka industrija Bosne i Hercegovine. Ova odluka predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak njihove proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja, a zabilježen je i značajan pomak u sektoru prerade limova i proizvodnje kablova.

Iako je ove godine donošenje Odluke ušlo u samu završnicu kalendarske godine, ipak privreda pozdravlja njeno donošenje jer ista predstavlja jednu od rijetkih poticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti.

Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi godinu.

Privrednici apeluju na nadležne da privremena suspenzija carinskih stopa postane trajnog karaktera jer bi bio smanjen rizik stranih investitora i partnera domaćih firmi u sektorima obuhvaćenim ovim povlasticama, saopćeno je iz VTK BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close