Suradnja je šansa za BiH, Crnu Goru i Hrvatsku

Unatoč teškoj prošlosti zemlje na balkanskoj tromeđi, Hrvatska, Crna Gora i BiH trebaju daleko više ekonomski surađivati. Takvu inicijativu pokrenuli su njemački predstavnici u BiH.

Mogućnost prekograničnog djelovanja i ekonomske suradnje na tromeđi Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Crna Gora su ogromne te je kranje vrijeme za značajniju suradnju, unatoč često nepovoljnom političkom okruženju. To je najvažniji zaključak dvodnevne konferencije o prekograničnoj ekonomskoj suradnji, organizirane od strane njemačke fondacije Konrad Adenauer, predstavništva u BiH.

Karsten DummelKarsten Dummel

“Ideja za održavanjem ovakve konferencija pojavile se prije oko dvije godine i želimo pronalaziti odgovore kako se što bolje udružiti i zajednički surađivati na polju ekonomske suradnje čiji su potencijali ogromni.

Cilj je da se iz sve tri zemlje, okupe ljudi iz poduzetništva ali i politike, kao i međunarodni predstavnici kako bi razgovarali o potencijalima koje nudi prekogranična suradnja”, kazao je dr. Karsten Dummel, direktor predstavništva Konrad-Adenauer Fondacije u BiH.

Nastavlja se njemačka inicijativa razvoja

Govorilo se o dobrim primjerima prekogranične ekonomske suradnje, poput projekta gradova Trebinja i Nikšića i NVO Fors Montenegro o unaprijeđenju turističke i prometne signalizacije, projektu ‘Wines of Herzegovina and Pljevlja Cheese-WINE&CHEESE” gradova Trebinja i Nikšića i NVO Fors Montenegro, projektu Regionalne agencije za Hercegovinu (REDAH) o revitalizaciji stare uskotračne pruge u okviru prekogranične suradnje BiH-Hrvatska, ali i novom 100 milijuna eura vrijednom turističko-trgovinskom projektu tvrtke Swisslion u Trebinju ‘Sunčani grad’, za koji će njemački veleposlanik u BiH, Nj.E. Christian Hellbach, uskoro položiti kamen temeljac.

Njemački veleposlanik u BiH, osvrćući se na aktualnu izbjegličku krizu koja pogađa Europu, naglasio je kako njegova zemlja osjeća moralnu i humanitarnu odgovornost i obvezu pomoći izbjeglicima koje bježe iz ratom zahvaćenih zemalja. “I u ovom kontekstu naglasio bih da je ključ svakog uspjeha međudržavna suradnja. Prekogranična suradnja i prevazilaženje barijera je uvjet za ekonomski uspjeh, te je potrebno da političke elite prihvate izazov i zasuču rukave, baš kao i lokalne zajednice”, kazao je njemački veleposlanik u BiH.

Suradnja je ključ uspjeha, poručili su gosti konferencije (s desna: Stanko Cmrečnjak, Christian Hellbach, Igor Crnadak)Suradnja je ključ uspjeha, poručili su gosti konferencije (s desna: Stanko Cmrečnjak, Christian Hellbach, Igor Crnadak)

Ističući da je Njemačka jedan od najvećih ekonomskih partnera BiH, šef Predstavništva njemačke privrede u BiH Alexander Märdian posebno je naglasio odlične primjere prekogranične suradnje. “Puno je tema za razgovor. Njemačka je odličan i pouzdan partner za razvoj gospodarstva, a jedan od takvih primjera je tvrtka Henkel BiH. Ovakvih primjera može biti i daleko više”, kazao je Märdian.

Suradnja bez utjecaja politike

No, bivša njemačka zastupnica u europskom parlamentu Doris Pack, posebno se osvrnula na političku situaciju koja, kako je kazala, često onemogućava razvoj gospodarstva i prekogranične suradnje.

Alexander Märdian i Doris PackAlexander Märdian i Doris Pack

“Ovdje živite po Daytonskom sporazumu što nije lako, mnogim vašim političarima nije u interesu europska BiH i trguju nacionalističkim idejama i to je veliki problem. Zato, ne čekajte da vaša država postane članica EU-a, surađujte odmah i bez utjecaja politike”, poručila je Pack.

Na njenom tragu je konstatacija gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića koji je istaknuo da je pronalaženje investitora jedan od najvažnijih zadataka.”Sukoba je bilo, ali oni nam ne smiju biti odrednica za budućnost. Velike su mogućnosti za suradnju i razvoj, a poljoprivredna proizvodnja je primarna. Suradnja Dubrovnika i Trebinja sve je bolja, a velike su mogućnosti i za razvoj vrtnih resursa, izvorišta pitke vode, turističkih staza Trebinje-Dubrovnik-Nikšić-Herceg Novi.”

Gradonačelnik Vučurević je posebno istaknuo da Trebinje s projektom ‘Sunčani grad’ ulazi u svoju najveću investiciju do sada. “U konačnici, ovim projektom će se zaposliti tisuću ljudi”, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Suradnja zemalja zapadnog Balkana i fokus EU-a

Prekogranična suradnja je, kako je to kazao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak glavni prioritet. “Važno je da svi shvatimo da dobri odnosi nisu konačni i da moramo uvijek raditi i surađivati. Vidjeli smo nedavno u slučaju Srbije i Hrvatske i BiH da se oni brzo mogu narušiti”. On je podvukao da dobri politički odnosi moraju rezultirati gospodarskim rezultatima te je za početak sljedeće godine na ovu temu najavio i sastanak na visokoj razini predstavnika ove tri zemlje.

Prekogranična suradnja balkanskih zemalja u periodu 2014-2020. fokus je i u programu pomoći EU BiH. Bh. gospodarstvenike posebno su zanimali načini apliciranja i pisanja projekata, ali je istaknuto i nužno snažnije uključivanje lokalne zajednice te sustavno i ciljano planiranje, suradnja sa znanstvenim i stručnim institucijama kao i pružanje veće pomoći poduzetnicima.

Naime, u planskom perodu 2014-2020. IPA II prekogranične suradnje, skoro 600 milijuna eura predviđeno je za financiranje zajedničkih projekata BiH, Srbije, Crne Gore i Srbije.

“Prioriteti su javno zdravstvo, razvoj i promidžba turizma, razvoj konkurentnosti, zaštita i promocija kulturnog i prirodnog nasljeđa, okoliša, energetske učinkovitosti, socijalna uključenost, zapošljavanja itd”, kazala je Nada Bojanić, šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći EU BiH.

Jasno je da je ovo nastavak jake njemačke inicijative u razvoju ekonomske suradnje tri susjedne države, počevši od prošlogodišnje, berlinske inicijative njemačke kancelarke Angele Merkel te nedavnog summita u Bruxellesu. Samo jedna tema – mogućnosti prekogranične ekonomske suradnje, na regionalnoj konferenciji u Trebinju okupila je političke predstavnike iz sve tri zemlje, gospodarstvenike, predstavnike međunarodnih organizacija.

Konferencija u Trebinju neće biti i posljednja takva inicijativa iz Njemačke, a kao zaključak bi se mogle istaknuti dvije riječi njemačkog veleposlanika u BiH: Zasučite rukave.

  • Datum 19.09.2015
  • Autor Vera Soldo
    DW.DE
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close