Neki tretiraju Daytonski sporazum ‘kao švedski stol’

Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Izetbegović je kazao da je Daytonski sporazuma bio jedini odgovor na tadašnju situaciju u vrijeme kada je potpisan

(Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjoj Luci da se Daytonski sporazuma mora posmatrati u cjelini, a ne da neki prihvaćaju samo ono što im odgovara, a drugo odbacuju.Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Izetbegović je kazao da je Daytonski sporazuma bio jedini odgovor na tadašnju situaciju u vrijeme kada je potpisan, ali je sam u sebi predvidio da će uskoro početi da se mijenja i ide ka boljim rješenjima i poboljšanjima.

On je dodao da se dvije godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma ništa nije dešavalo, te da se mirnodopskim sredstvima nastavljalo postizanje ratnih ciljeva.

” Od 1997. godine, uvođenja bonskih ovlasti, pa do pada „aprilskog paketa“ imali smo jednu odlučnost u provođenju Aneksa 10, kada su se dogodile stvari koje su ovu državu učinile iole funkcionalnom. Nažalost, to je morala da radi međunarodna zajednica jer mi nismo imali dovoljno hrabrosti, spremnosti, odlučnosti da se dogovorimo….Radila je to međunarodna zajednica, a mi smo išli za njom, potvrđujući u Parlamentranoj skupštini BiH, koja je malo toga sama donijela ”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da su tada formirane jedinstvene Oružane snage, Obavještajna i Granična služba, usvojen Zakon o upravi za indirektno oprezivanje, koji je izazvao velike otpore, a donio veliku dobit svima. Sve to, kazao je, ne može zamijeniti tizvorno slovo i duh “Daytona”.

On je ponovo istaknuo da treba ispuniti Aneks 7, jer neki tretiraju Daytonski sporazum “kao švedski sto”. I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da se treba vratiti na osnovne postulate i ciljeve Daytonskog sporazma. Zvizdić je dodao da se BiH, između ostalog, mora osposobiti za kontitutirani ekonomski napredak i pridruženje u međunarodnim institucijama. Ponovio je da ne postoji nijedna mogućnost da u radu Vijeća ministara BiH neki od naroda budu preglasani.

U svom izlaganju Milorad Dodik, predsjednik RS je naveo da se činilo sve da se istakne značaj Bosne i Hercegovine, te je dodao da su u BiH u suštini najznačajniji entiteti. Kazao je da u BiH dolazi do kršenja međunarodnog prava koja su, kako je rekao, masovno kršili predstavnici međunarodne zajednice.

On je podsjetio da je nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown i sam priznao da je kršio Dayton. Osvrćući se na današnje stanje u BiH on je podsjetio da u Ustavu piše da Vijeće ministara ima tri ministra, a da ih sada ima deset.

Dodik je još naveo da je Daytonski sporazum napravio politički sistem koji se mora poštovati, međutim postoji Ustav i realnost koja potpuno odudara od Ustava. Tijekom panela čuli su se suprotstavljeni stavovi Dodika i Izetbegovića.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close