New York Times: BiH se priprema za dolazak izbjeglica, a jedva se bori i sama sa sobom

Ugledni američki list o migrantskoj krizi na Balkanu

Ugledni američki list New York Times, kao i drugi brojni mediji širom svijeta, svakodnevno prate migrantsku krizu koja je zahvatila Balkan.

Opisujući situaciju u državama u koje svakodnevno pristižu izbjeglice, New York Times se osvrće i na tešku socijalno-ekonomsku situaciju zemalja u koje izbjeglice ulaze.

– Bosna i Hercegovina, koja se priprema za dolazak čak 10.000 migranata, je zemlja opterećena jakim zaostalim nacionalizmom između različitih etničkih skupina, koja se jedva bori i sama sa sobom – piše New York Times.

Zemlje nemaju kapaciteta

– Imamo puno empatije za migrante, ali problem je što su zemlje našeg regiona siromašne. Naše institucije nisu razvijene i većina država jedva mogu da se nose sa svakodnevnim problemima njihovih vlada, a kamo li i migrantskom krizom. Ove zemlje jednostavno nemaju kapaciteta – kazao je za “New York Times” Sead Numanović, bivši glavni urednik “Dnevnog avaza”.

Za New York Times bivši predsjednik Slovenije i bivši pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička poslove, Danilo Turk, pojasnio je kako je Balkan područje koje se nije u potpunosti oporavilo od ratova iz devedesetih godina, te, kako je kazao, zemlje našeg regiona ostaju u limbu u pogledu Evropskih integracija.

Nezadovoljstvo u regiji

New York Times je ocijenio kako zemlje zahvaćene migrantskom krizom pokušavaju na najbolji način prihvatiti izbjeglice i pružiti im pomoć u vidu hane, odjeće, privremenog smještaja, ali da nemaju finansijsku i ekonomsku stabilnost kako bi napravili prihvatilišta i pružili pomoć za više hiljada ljudi.

– Čak i bez izazova migrantske krize, na Balkanu postoji i rizik od nemuslimanske reakcije ili nezadovoljstva u regiji koja je poznata po etničkom nasilju nad Muslimanima i gdje se pomirenje ponekad pokazuje nedostižnim. U BiH, na primjer, Republika Srpska, koja je dio države, negirala je masakr koji se desio u Srebrenici u Potočarima, gdje je 1995. godine živote izgubilo 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka – piše New York Times.

Autor: Dž. Č. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close