Sumejja Halilović, učenica 50. generacije Gimnazije „Visoko“

U razgovoru sa novinarom ovog portala uočila sam da ovo obraćanje učenika generacije postaje tradicija. Stoga, zahvaljujem se ekipi portala magazinplus.eu na ukazanoj prilici da se i mi obratimo na ovakav način.

Rođena sam u ‘96. u Egiptu (Kairo). Završila sam Osnovnu školu „Kulin Ban“, kao super odlikaš. Odlučila sam upisati Gimnaziju „Visoko“ – školu koja pripremi čovjeka „za fakultet, ali i život“. Znala sam da me gimnazija neće odmah usmjeriti, nego ću imati vremena da dobro razmislim šta to ja želim biti u budućnosti.

Kada sam otišla na upis u srednju školu, prvi profesor kojeg sam vidjela bio je prof. Fuad Šećerović. Tada nisam mogla ni pretpostaviti koliko će traga na mene ostaviti taj čovjek.

Dolaskom u srednju školu nisam uopće razmišljala o nekim takmičenjima ili isticanjima na bilo kakav način. Moj cilj je bio „prolaziti peticom“. Kada sam vidjela da srednja nije bauk, kao što su mi mnogi pričali i da je potrebno samo redovno učiti i truditi se, na red su došla i takmičenja. I tako, nakon četiri godine truda i strpljenja došlo je i to priznanje – učenik generacije.

Sumejan HalilovićOvom prilikom se zahvaljujem svim profesorima za nesebično znanje koje su pružali, a koje ću ja, kao i svi učenici 50. generacije, nastaviti usvajati i opravdati to što jesmo. Tokom ovih 18 godina srela sam dosta ljudi koji su ostavili traga na mene i HVALA svima koji su na bilo koji način pružili podršku. Čak i oni sa kojima sam imala neke nesuglasice su mi pomogli u sazrijevanju. Pomogli su mi da odrastem i da shvatim da mi neke stavri u životu niko neće „servirati“.

Biti učenik generacije jeste laskava titula, u tom trenutku ste sretni i ponosni na sebe, ali treba biti svjestan da se to sve treba opravdati. Pred nama je novo poglavlje našega života: fakultet. Upoznat ćemo nova lica, idemo u novu sredinu. Radujem se svemu tome, iako znam da u početku neće biti lahko. Dolaze novi trenuci, novi izazovi, a u sve tome najbitinije je jedno: ostati čovjek. I iskreno se nadam da ću u tome uspjeti.

Ono što ja savjetujem svima je da pronađu svoj cilj. Moramo „slijediti svoju sreću“, pronaći nešto što nas očarava te se u to „baciti“ srcem i dušom. Ako je slijedimo ona će nas odvesti do srca života. Jedan pisac reče: „Snovipostajuneostvarljivisamozbogjednestvari: strahaodneuspjeha.“ To je sigurno tačno. Naoružajte se dobrim raspoloženjem, voljom, strpljenjem, a rezultati će se sami pokazati.

www.magazinplus.eu – Sumejja Halilović

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close