Dr. Cerić: Sankcionirati one koji su blokirali zakon, a ne državu i građane!

Političari koji su odgovorni za neusvajanje Zakona o spriječavanju pranja novca i izmjena Krivičnog zakona BiH bi trebali biti sankcionirani, a ne država Bosna i Hercegovina i građani koji se posljednjih dana bore protiv katastrofalnih posljedica poplava, saopćeno je danas iz Press službe neovisnog kandidata za člana Predsjedništvo BiH, dr. Mustafe Cerića, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Komitet stručnjaka za procjenu mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Vijeća Evrope – Moneyval, saopćio je da BiH ne ispunjava međunarodne standarde u pogledu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je uvod u moguće negativne posljedice po državu i građane.

Dr. Cerić smatra da se mora zaštiti ugled države i građana, a da posljedice trebaju snositi oni koji su državu i njene institucije još jednom doveli pod prijetnju sankcija od strane međunarodne zajednice i drugih država.

– Poznato je svima koje su institucije i pojedinci blokirali donošenje ovih zakona kada je tome bilo vrijeme. Delegacija Evropske unije je još prije više od dva mjeseca javno tražila usvajanje zakona i upozoravala da se predstavnici Republike Srpske u institucijama protive njegovom usvajanju. To se pokazalo tačnim i sadašnja najava sankcija prema BiH i njenim građanima je, ponajviše, rezultat te blokade – navodi se u saopćenju.

Press služba dr. Cerića podsjeća da je pomenute zakonske izmjene u Parlamentu BiH blokirala Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i to po nalogu stranačkog predsjednika Milorada Dodika još početkom marta ove godine.

Također, drugi put je propuštena šansa da se zakon usvoji prije 1. juna, koji je bio krajnji rok, zbog toga što je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH sjednicu zakazao za 6. juni, odbijajući pozive da se ona održi prije isteka roka, navode iz press službe dr. Cerića.

Istovremeno, i ostale vladajuće stranke propustile su da na vrijeme izvrše pritisak i reagiraju kako građani i država BiH ne bi ponovo bila izložena prijetnjama sankcija i daljnjem rušenju njenog ugleda.

– Međunarodna zajednica ima mehanizme, uključujući i visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH da sankcionira i „na crnu listu“ stavi političare odgovorne za ovu blokadu. Građani i država BiH nisu zaslužili da još jednom budu taoci loših odluka, svjesnih opstrukcija pojedinih političara i njihove nesposobnosti – istaknuto je u saopćenju dr. Cerića, prenosi Patria.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close