Suljagić: Ništa osim zajedničke liste ne može odbraniti BIH u RS-u

Koalicija nevladinih organizacija „Prvi mart“ nedavno je okupila lokalne predstavnike političkih partija u Vogošći, zajednici u kojoj živi značajna kategorija raseljenih iz entiteta Republika Srpska da bi razgovarale o zajedničkoj listi za izbore za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu RS-a.

U „Prvom martu“ ove razgovore smatraju velikim uspjehom i korakom ka konačnom cilju- ulaskom s tri zastupnika sa zajedničke liste probosanskih stranaka u parlament BiH te deset zastupnika u NSRS-u.

Emir Suljagić, koordinator „Prvog marta“, kaže da je „matematika takva da je sve osim zajedničke liste probosanskih partija u entitetu RS zločin prema narodu i državi“.

– I to dijelu naroda koji je jednom već izgubio sve. I ne razumijem kako je bilo ko od ljudi koji su do sada donosili odluke da tih pet ili šest partija nastupaju odvojeno može mirno spavati, s obzirom na to koliko je to kontraproduktivno, toliko protiv interesa ove zemlje i svih njenih građana. Mene bi na njihovom mjestu i u snu proganjale sjene onih koji su svoje živote dali za drugačiju zemlju, zemlju koju možemo ostvariti na ovaj način – izjavio je Suljagić za Agenciju  Fena.

Što se tiče izmjena Zakona o prebivalištu koji se nalazi pred usvajanjem u Domu naroda PSBiH, Suljagić kaže „Prvi mart“ i dalje čvrsto stoji na svojoj poziciji kritike takvog rješenja.

– Mislimo da je to po sadržaju zločinački zakon, mislimo da je u proceduralnom smislu potpuno pogubno ovakav, sistemski zakon usvajati u hitnoj proceduri i mislimo da svi koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pridonijeli tome da je ovaj prijedlog zakona u ovoj tački u proceduri treba da se stide. Istovremeno, smatramo da ništa u odnosima između etabliranih političkih aktera neće biti isto poslije izvjesne propasti ovog zakona.

Prvo, mislim da se trenutno radi na većini koja će glasati protiv ovog zakona i onemogućiti njegovo usvajanje. Drugo, neke političke partije i njihovi lideri, kao što su HDZBiH i Dragan Čović više ne mogu biti legitimni sagovornici probosanskim partijama: s jedne strane kukati protiv imaginarne majorizacije, a s druge podruku s Miloradom Dodikom provoditi politiku institucionalnog preglasavanja na ovako važnoj temi nije održivo i mi u „Prvom martu“ ćemo učiniti sve da poslije općih izbora 2014. godine do nepodnošljivosti podignemo političku cijenu flertovanja ili pregovaranja o vlasti sa Čovićem. Jasno je da nije moguće razgovarati i pregovarati s politikom getoizacije drugih etničkih skupina i onih koji se osjećaju prevashodno kao građani, koju vodi Čović po Dodikovom diktatu- rekao je Suljagić.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je Dom naroda PSBiH blokiran jer tri bošnjačka delegata – Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Hasan Bećirović ne dolaze na sjednice što za posljedicu ima nedostatak kvoruma za rad, Suljagić odgovara da blokade Doma naroda BiH – nema.

– Koliko vidim, troje delegata nisu u stanju prisustvovati iz zdravstvenih razloga, ali imaju našu jasnu i otvorenu podršku da blokiraju i bojkotuju Dom naroda sve dok je prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu na dnevnom redu u ovom sadržaju i u ovoj proceduri. U blokadi je Predstavnički dom jer poslanici SNSD-a dođu na sjednicu i otvoreno kažu: ovaj zakon ne može biti usvojen, kao što je slučaj sa Zakonom o sprečavanju pranja novca. Od propasti tog zakona ova zemlja će imati samo štetu, od neusvajanja Zakona o prebivalištu ima samo koristi. Zašto SNSD glasa protiv zakonskog okvira koji će omogućiti efikasniju borbu protiv pranja novca je već pitanje koje treba da im postavi njihovo biračko tijelo. Mi u “Prvom martu” nećemo dopustiti da bude usvojen zakon koji od tri i po miliona građana ove zemlje čini osumnjičene samo zato što Dodik ne može prežaliti izborni poraz u Srebrenici i zato što Sredoje Nović želi administrativni instrument da dovrši ono što je započeo u Službi državne bezbjednosti  u Banjoj Luci 1992. godine.

Što se tiče protesta koji od 7. februara traju na ulicama bosanskohercegovačkih gradova, Suljagić kaže da ih podržava.

– Bio sam na protestima svaki dan dok su imali smisla. I smatram da onaj ko je za to nadležan mora pod hitno proglasiti amnestiju svih onih koji su učestovali u nasilju taj dan, jer aparat represije ove države mora prije svega da bi pokazao da je čuo glas naroda, da se posveti onima koji dvadeset godina vrše nasilje nad ekonomijom ove zemlje. Optužbe za terorizam su apsurdne i to sam rekao najglasnije što mogu. Prestao sam, međutim, ići kada sam shvatio da su prvo proteste, a onda i tzv. plenume kidnapovali lažni ljevičari kojima je Bosna samo još jedan front u globalnoj borbi protiv tržišnog kapitalizma i znači im toliko da su u to ime spremni marširati pod istom zastavom s globalno najpoznatijim negatorima genocida u Srebrenici i BiH, kao što su Noam Chomsky, Tariq Ali i Arundhati Roy. Fale im samo Diane Johnstone i Stevan Karganović pa da ugođaj bude potpun.

Meni je Bosna sve i kada sam bio i na ulici radio sam to zato što mislim da je narod bio u pravu i da je uvijek u pravu. Ali, mislim da organizatori plenuma moraju reći ljudima koji tamo dolaze koji su njihovi pravi ciljevi i prave vrijednosti, umjesto što im nastavljaju lagati. I neka poslije toga formiraju radničku samoupravljačku partiju i izađu na izbore – izjavio je koordinator Koalicije nevladinih organizacija „Prvi mart“  Emir Suljagić.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close