Radmanović: Nije slučajno gorjela upravo zgrada Predsjedništva

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da Predsjedništvo BiH nije slučajno gorjelo prilikom demonstracija u Sarajevu 7. februara.

– Tačno je da ima dosta nezadovoljnih u BiH, i onih koji ne rade i onih koji rade. Tačno je da su protesti počeli kao socijalni, u Tuzli prvenstveno, i po mom mišljenju su neke vandalske snage to preuzele, počele rušiti i napravile nevjerovatnu štetu u Federaciji, pa i u BiH, koja se još nije ni izračunala. Kad kažem da je cilj Predsjedništvo BiH, kažem zbog toga što kad ode slika zapaljene zgrade Predsjedništva u svijet, valjda je jasno da to nije urađeno slučajno. Kažem i zbog toga što su vandalske snage napadale policiju koja čuva Predsjedništvo BiH, bacale molotovljeve koktele, polupale svečani ulaz i svečani salon. Sve je to napad na Predsjedništvo. I kažem to zbog toga što se netransparentno tražilo da ostavku podnesu dva člana Predsjedništva, jer je toga bilo i na brojnim portalima. Znači, ne sva trojica, već samo dva člana – kazao je Radmanović.

Upitan ako je paljenje zgrade Predsjedništva BiH napad na državu, zbog čega je ostavku podnio samo Himzo Selimović, odnosno kolika je odgovornost direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Gorana Zupca, Radmanović je rekao da je to hipotetičko pitanje.

– A, da li je državni udar, da li je pripreman? Ja se ne bih upustio u takvu ocjenu, bez obzira na to što sama priča o napadu na Predsjedništvo može asocirati na državni udar. No, te priče se puštaju s raznih mjesta, kako bi se neprincipijelno tražila odgovornost u BiH. Neprincipijelno je, jer ako razne ekipe političara i tužilaca licitiraju tim ko je odgovoran, onda je to neprincipijelno. Ovdje je jasno šta se desilo – rekao je on.

 

(fena/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close