logo
bios

Sud u Hagu odbio je zahtjev generala VRS Radislava Krstića

Objavljeno prije 6 mjeseci . u sri, sep 11th, 2019
SUD U HAGU ODBIO ZAHTJEV: General Vojske RS neće biti prijvremeno oslobođen

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtjev generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića za prijevremeno oslobođenje izdržavanja kazne od 35 godina zatvora na koju je osuđen zbog podržavanja i pomaganja genocida u Srebrenici.

U danas objavljenoj odluci, Carmel Agius predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, naglasio je da je uslov za prijevremeno oslobađanje osuđenika to da su izdržali dvije trećine kazne. Dvije trećine kazne Krstić izdržaće tek 28. marta 2022, precizirao je sudija Agius, zaključujući da Krstić ne ispunjava uslove za prijevremeno oslobađanje.

Krstić je zahtjev sudu u Hagu podnio na osnovu zakona u Poljskoj, gdje izdržava kaznu, a po kojem je stekao pravo na prijevremeno oslobađanje.

Haški sud, međutim, ima primat u odlučivanju, budući da je osudio Krstića.

Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa VRS, apelaciono veće Haškog tribunala je 19. aprila 2004. pravosnažno osudilo na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici progon i ubistva srebreničkih muslimana u julu 1995.

Pravosnažna presuda Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je VRS u Srebrenici počinila genocid.

Tom presudom bila je smanjena kazna od 45 godina zatvora, koju je 2001. Krstiću izreklo prvostepeno vijeće Tribunala. Prvostepenom presudom, Krstić bio je osuđen za počinjenje genocida, ali je apelaciono veće taj dio presude preinačilo.

Krstića su uhapsile međunarodne snage u BiH, 2. decembra 1998.

Poslije pravosnažne presude Tribunala, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

U britanskom zatvoru, Krstića su nožem napali i ranili zatvorenici, zbog čega je 2013. prebačen u Poljsku, prenosi N1.

***

Radislav Krstić, bivši pripadnik vojske RS-a i osuđeni ratni zločinac koji kaznu zatvora od 35 godina izdržava u Poljskoj, a ranije ju je izdržavao u Velikoj Britaniji, tražio je prijevremeno puštanje na slobodu. Ipak, sudija Carmel Agius je odbio njegov zahtjev.Krstić je početkom godine podnio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Međutim, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odlučio je da nema osnova za njegovo puštanje.

Naime, nakon detaljne analize i konslutacija s drugim sudijama, Agius je zaključio da ne postoje nikakve vanredne okolnosti koje bi opravdale prijevremeni izlazak ovog ratnog zločinca na slobodu.

Krstić još uvijek nije odslužio dovoljan dio kazne u zatvoru da bi se njegov zahtjev uzeo u razmatranje. On će tek 28. marta 2022. godine moći tražiti prijevremeno puštanje na slobodu.

Radislav Krstić je uhapšen 1998. godine zbog optužbe za ratni zločin po nekoliko tačaka, a između ostalog i za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici. Izjasnio se da nije kriv.

On je bio prvi zvaničnik vojske RS-a koji je optužen i osuđen za genocid. Godine 2001. pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo ga je na 46 godina zatvora zbog genocida, progona kao zločina protiv čovječnosti, ubistava, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Međutim, Žalbeno vijeće je 2004. djelimično ukinulo tu presudu te mu je kazna zatvora smanjena na 35 godina zatvora.

Krstić je prvobitno kaznu služio u Velikoj Britaniji, gdje je i pretučen u zatvoru. Tužio je Veliku Britaniju i dobio novčanu odštetu za pretpljenu bol. Potom je prebačen u zatvor u Poljskoj gdje se i danas nalazi.

SB

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh