BiHPolitika

Ko manipuliše rudarima: Od sindikata, preko Uprava do Elektroprivrede

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da su rudari koji štrajkuju glađu u jamama RMU Zenica umorni i iscrpljeni, te da je tokom noći intevenisala hitna pomoć i da su četiri rudara zbrinuta.

-Ljudi su umorni iscrpljeni i bojim se da bi mogli imati i težih slučajeva na osnovu njihovog fizičkog i psihičkog stanja. Od jučer, od 15 sati traje štrajk glađu radnika pogona Stara jama i Stranjani, a od jutros imamo štrajk glađu i u trećem pogonu Raspotočje – kazao je Husić za Fenu dodajući da je u jamama između 150 i 200 rudara.

Kaže da su jutros još jednom “najodgovornijim ljudima iz Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i rudnika uputili određeni akt u kome ponavljaju jučer predstavljene stavove i zahtjeve”.

– Pozivamo na maksimalno ozbiljan i odgovoran odnos prema ovoj situaciji da bi pokušali svi zajedno iznaći rješenje koje će omogućiti izlazak iz trenutne situacije, a da onda analiziramo sve ovo što se dešavalo proteklih par dana i definišemo pravac kada je riječ o Rudniku mrkog uglju Zenica – kazao je Husić.

No danas se postavlja pitanja i kredibiliteta predsjednika sindikata Sinana Husića koji zadnjih dana često govori o poštenju. Naime, među rudarima Huisć ne uživa puno povjerenje, a zamjeraju mu zapošljavanje svoje djece, od kojih jedno radi u TE Tuzla dok je drugo u konkursnoj proceduri za posao u Elektroprivredi BiH .

Također, pitanje je i da li se danas svjesno manipuliše rudarima. Naime, nakon što je Federacija pokušala uvesti reda u poslovanje, na udaru su se našli nesposobni direktor Elektroprivrede Bajazit Jašarević i kriminilizovane Uprave rudnika kojima nije u interesu da se pronađu krivci za postojeće stanje.


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close